Linkuri accesibilitate

Conferința de presă a ambasadorului Rusiei la București


Ambasadorul Alexandr Churilin cu premierul Vladimir Putin
Ambasadorul Alexandr Churilin cu premierul Vladimir Putin
Ambasadorul rus in Romania, Alexandr Churilin a spus astazi ca Moscova nu este interesat de o noua criza a gazelor, mai cu seama in aceasta perioada cind preturile sint in continua scadere.

Diplomatul rus a tinut sa marcheze cei 70 de ani de la inceperea celui de-al doilea razboi mondial printr-o conferinta de presa in care sa atraga atentia asupra proliferarii miscarilor fasciste in Europa. Alexandr Churilin a explicat că Rusia va duce “o lupta crincenă impotriva acestor manifestari de xenofobie, fascism, nationalism”.

Intrebat daca poate da exemple de state in care au aparut manifestari fasciste, ambasadorul rus in Romania a dat ca exemplu vandalizarea cimitirului evreiesc din Bucuresti, eveniment care s-a petrecut in toamna anului trecut. Diplomatul rus face astfel referire la antisemitismul de stat din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. In vara anului 1940, autoritatile romane, adapteaza Legile de la Nuremberg la mediul autohton, excluzindu-i pe aceasta cale din serviciu public pe functionarii evrei. Tot atunci evreilor li s-a interzis accesul in orice functii publice, fiind dati afara din armata, magistratura sau companii comerciale, interzicindu-li-se in acelasi timp cumpararea de imobile. Romania se afla pe harta neagra a statelor unde au avut loc pogromuri: peste 250 de mii de evrei au fost omorîți in nordul Moldovei, Transnistria și teritoriile ocupate de armata română, in timp ce minimum 120 de mii de evrei din Transilvania au fost deportați de autoritățile ungare în lagărele naziste.

Ambasadorul Rusiei in Romania ar fi vrut astazi sa scoata din nou in evidenta victoria Uniunii Sovietice in cel de-al Doilea Razboi Mondial, de la inceperea caruia se implinesc miine 70 de ani. In Romania nu se prea vorbeste despre acest subiect, fiindca tara a fost declarata invinsa, a platit despagubiri de razboi Rusiei si in urma Tratului de Pace de la Paris au fost consemnate si pierderile teritoriale: Basarabia si Nordul Bucovinei.
XS
SM
MD
LG