Linkuri accesibilitate

Moldova are nevoie de un guvern şi nu de convorbiri şi ameninţări fără sfîrșit


Opinia diplomatului Louis O'Neill

„Ameninţările proferate de preşedintele Voronin in parlament si după aceea trimiterea unor ofiteri din batalionul Fulger la televiziune... sunt mai degraba gesturi de disperare” – apreciază Louis O’Neill, fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău, într-un interviu cu Europa Libera (www.europalibera.org) .

„Dar trebuie să ne amintim că comuniştii au 48 de voturi în Parlament iar Alianţa 53. Sunt aproape la egalitate. Nu merge nici fară unii, nici fără alţii.”

„Cel mai rău pentru Moldova ar fi acum, alegeri anticipate pentru că ţara are mari probleme economice. Nivelul de şomaj s-a dublat, oamenii se intorc de peste hotare” – a mai declarat diplomatul american – „şi Moldova are nevoie de un guvern şi nu de convorbiri şi ameninţări şi discuţii fără sfîrșit”.

Europa Liberă: Strict teoretic si strict la nivel numeric, Alianţa poate alege un guvern. Rămâne însă problema alegerii preşedintelui. Va fi guvernul unul funcţional ?

Louis O’Neill: „Se poate face un guvern, desigur, dar asta nu este o ieşire completă, nu este o ieșire totală pentru societatea moldovenească. Domnul Ghimpu a spus la „În profunzime” că vor găsi o soluţie. Şi toată lumea crede, nu este un secret, că ei au găsit cele 8 voturi, de la comunişti. Eu nu sunt prea sigur” – mărturiseşte Louis O’Neill – „dar faptul că l-au ales pe Ghimpu in fruntea Parlamentului înseamnă că poate Alianţa are un plan. Noi ştim că d-ul Lupu şi d-ul Filat au şi ei interese şi probabil nu ar lăsa lucrurile aşa dacă nu ar avea în buzunar un plan”.

Referitor la un posibil sprijin al Occidentului pentru ca Moldova să depăşească actuala criză politică, O’Neill şi-a exprimat părere că va fi mai degrabă vorbă de sprijin pentru idei şi programe, nu pentru o persoană.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG