Linkuri accesibilitate

02.09.99 - Senatorul Joe Biden în România


Senatorul Joe Biden
Senatorul Joe Biden

„Uşa NATO rămâne deschisă, depinde exclusiv de România dacă şi când se va integra în Alianţă”

2 Septembrie 1999

Actualitatea românească (moderator: Ion Bogdan Lefter; reporter: Alina Dimitriu)

„Senatorul Biden în România” – în perioda vizitei, J. Biden era preşedintele democratilor din Comitetul pentru politică externă. Avocat al extinderii NATO în Est, efectuase un turneu în Kosovo, Bosnia. Macedonia şi Bulgaria, înainte de a ajunge în România.

Senatorul Biden s-a întâlnit cu preşedintele Emil Constantinescu, cu liderii partidelor parlamentare şi cu ministrul de externe, Andrei Pleşu.
La o conferinţă de presă, organizată la centrul american din Bucureşti, senatorul Biden a declarat între altele „că Occidentul trebuie să creeze un Plan Marshall pentru Europa de est”. Biden a explicat că doreste să multumească pentru sprijinul acordat de România campaniei NATO din Kosovo şi ar vrea sa cunoască opinia liderilor de la Bucureşti despre cum ar putea arăta o soluţie durabilă pentru criza din Kosovo şi din Balcani, în general.

Explicând în ce consta valoarea strategică a României în regiune, senatorul Biden s-a referit şi la rolul de exemplu pe care-l poate juca, după ce guvernele de la Bucureşti au reuşit să integreze cu succes partidul minorităţii maghiare în structurile puterii.

„Uşa NATO rămâne deschisă, depinde exclusiv de România dacă şi când se va integra in Alianţă” – a mai declarat senatorul democrat Jo Biden.
România trebuie să se reformeze – în acest moment, declara Biden, România nu este încă pregătită, peste cîteva luni va fi mai bine iar in câţiva ani, aderarea va fi fără probleme, a mai declarat Biden, la Bucureşti.

(România şi Bulgaria au fost admise în NATO în anul 2004 iar în 2007, în Uniunea Europeană)
XS
SM
MD
LG