Linkuri accesibilitate

O zi a Limbii Române, fără presă la Chișinău


Pentru că ziarul Timpul şi-a anunţat cititorii că astăzi nu apare, cu ocazia sărbătorii naţionale Limba noastră cea română, următoarea ediţie urmând să apară mîine şi, la fel, alte ziare care trebuiau să apară astăzi nu au ajuns în căsuţa noastră poştală, vom încerca să vedem ce publică portalurile online moldoveneşti şi presa din regiune despre Moldova.

Portalul ava.md inserează un comentariu al istoricului Sergiu Nazaria, intitulat 70 de ani de la începutul celui de a-l doilea război mondial: istoria, Polonia şi Moldova. După cum se ştie, pe 1 septembrie se împlinesc 70 de ani de la atacul lui Hitler asupra Poloniei. La Varşovia, la manifestările de comemorare sunt aşteptaţi mai mulţi lideri europeni, între care cancelarul german Angela Merkel şi premierul rus Vladimir Putin.

Autorul comentariului Sergiu Nazaria scrie că anumite ţări din regiune, între care şi Ucraina ar încerca să demonizeze Rusia, prezentînd-o ca pe o ameninţare la adresa lumii de astăzi, la fel cum a fost şi în trecut, încercînd să-i atribuie toate păcatele reale şi mai ales cele virtuale, pe care regimurile de la Moscova le-ar fi comis, pe de asupra înaintîndu-i şi pretenţii teritoriale, financiare şi de alt ordin. După o lungă incursiune în istorie, Sergiu Nazaria lansează îndemnul să se renunţe la ideile revanşarde şi naţionaliste, care nu au nimic comun cu realitatea şi alimentează doar încercări actuale de schimbare a status-quo-ului geopolitic.

Presa de la Moscova astăzi trece cu vederea evenimentele de ultimă oră din Moldova. În schimb, ediţia online a ziarului Adevărul de la Bucureşti preia din comentariile de la sfîrşit de săptămînă apărute în presa rusă, titrînd cu un titlu din Kommersant-ul moscovit: „În Republica Moldova a avut loc o revoluţie de catifea anticomunistă”, titlul se referă la alegerea liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în funcţia de preşedinte al Legislativului, în pofida protestelor din partea Partidului Comuniştilor. Deşi Alianţa pentru Integrare Europeană nu dispune de voturi suficiente pentru alegerea preşedintelui ţării, înlăturarea comuniştilor de la putere este inevitabilă, mai scrie publicaţia citată, adăugînd că eventuale alegeri anticipate nu îi vor putea ajuta pe comunişti să împiedice victoria democraţilor.

Un alt ziar de la Moscova, Nezavisimaia Gazeta îl consideră pe noul preşedinte ales al parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, un adept al unirii cu România, în timp ce analişti citaţi de portalul Gazeta.ru nu cred că alegerea lui Mihai Gimpu va avea un impact negativ asupra relaţiilor bilaterale moldo-ruse. “Se întâmplă des ca politicienii care s-au ridicat pe o altă treaptă a carierei lor să îşi schimbe comportamentul”, scrie sursa citată.

Ziarul ucrainean „Zerkalo Nedeli“ se întreabă dacă „Republica Moldova este la începutul drumului în Europa“, referindu-se la formarea coaliţiei democratice de la Chişinău, care şi-a declarat printre priorităţi normalizarea relaţiilor cu România şi Ucraina, construirea unui stat democratic, asigurarea libertăţii presei, şi integrarea în UE.
XS
SM
MD
LG