Linkuri accesibilitate

Scenarii ale presei române pe tema partajării puterii la Chișinău


Inaintea primei sedinte a Parlamentului de la Chisinau, Evenimentul zilei isi informa cititorii asupra raportului de forte dintre partidele politice. Teoretic, propunerea Aliantei pentru Integrare Europeana, Marian Lupu, presedinte al Partidului Democrat, putea primi voturi si de la comunisti. Acesta este testul pe care il trece astazi Alianta, in vederea alegerii presedintelui statului. Daca Lupu obtine cu usurinta pozitia de sef al legislativului, al ar putea candida si pentru presedintia Moldovei. Ca premier, Evenimentul zilei sustine ca ar putea fi propusa o persoana neafiliata politic, dar care sa poata fi considerata din aceeasi zona de convingeri politice cu partidele Aliantei pentru Integrare Europeana. In articol figureaza de asemenea si rezerva lui Vlad Filat, seful Partidului Liberal Democrat. El a renuntat sa mai candideze pentru presedintia Parlamentului, pentru a aplana tensiunile care se ivisera in interiorul aliantei, desi de la bun inceput s-a aratat neincrezator fata de fostul numar doi de la comunisti, Marian Lupu.

Cotidianul etaleaza asteptarile diferite ale liderilor partidelor anticomuniste din Alianta pentru Integrare Europeana. In timp ce Vlad Filat spera ca parlamentul va fi validat si va avea un presedinte ales, Mihai Ghimpu, de la Partidul Liberal, s-a aratat sceptic. Liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean a preferat sa nu se pronunte: „o sa aflati totul la momentul potrivit. Este doar necesar ca si tovarasii comunisti sa doreasca continuarea sedintei de maine” – suna declaratia sa, citata de Cotidianul. Ziarul aminteste ca in tabara comunista inca se cauta ieri veriga slaba din Alianta pentru Integrare Europeana, dar si ca Vladimir Voronin isi muta deja lucrurile personale din resedinta prezidentiala de la Condrita. Potrivit ziarului de la Bucuresti, lebede, cai, chiar si pestii din iazul de acolo, sunt incarcati in masini speciale si se indreapta spre Padurea Tiganca, pe care liderul comunist a luat-o in arenda pe o perioada de 99 de ani.

Un comentariu din Evenimentul zilei, semnat de Rodica Culcer, pune din nou problema lipsei de morala din presa romaneasca. Scandalurile aruncate in ultimele zile in presa, si care au drept scop discreditarea potentialului favorit la alegerile prezidentiale, Traian Basescu, ar avea o singura explicatie: pacatul originar al Romaniei post-comuniste: ea s-a nascut cu ajutorul televiziunii. Mai mult, sustine Rodica Culcer, „printr-o imensa manipulare cu ajutorul televiziunii”. Asa se face ca legaturile dintre media si politicieni nu au mai putut fi niciodata desfacute.
XS
SM
MD
LG