Linkuri accesibilitate

Prima vacanță a președintelui Obama


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama
Prima vacanta a presedintelui Statelor Unite, Barack Obama este urmarita de presa cu aceasi curiozitate care se aplica intregii sale presedintii. Cum decurge vacanta? – corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Vacanta a debutat cu anuntarea prelungirii mandatului celui care conduce Banca Centrala dupa care a urmat decesul senatorului Edward Kennedy, ilustra personalitate politica Americana, care a avut un rol determinant in victoria electorala a lui Obama. Deci este o vacanta partiala …

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Bill Burton le-a spus ziaristilor ca atunci cind presedintele si-a indemnat echipa de presa sa se plimbe pe plaja pentru ca nu vor fi stiri, indemnul a exprimat mai curind o dorinta decit realitatea. Obama primeste informari zilnice de securitate si pe durata vacantei. De altfel se stie ca luna august nu este niciodata una lipsita de stiri.

Este o traditie ca sefii executivului american sa paraseasca Washingtonul in aceasta luna. Thomas Jefferson obisnuia sa plece din capitala la mijlocul lui iulie pina in octombrie, un lux pe care recentii presedinti nu si l-au mai permis. Doar Ronald Regan a petrecut in vacanta 335 de zile din cei opt ani la Casa Alba—in special la ferma sa din California. Bill Clinton si-a petrecut vacantele in Massachusets, acolo unde se afla acum si Obama si la Jackson Hole in statul Wyoming. George W. Bush se ducea la ferma sa din Texas.

Dar, cum spuneam deseori, vacantele prezidentiale s-au vazut intrerupte. Primul presedinte Bush a ordonat inceperea ostilitatilor in primul razboi din regiunea Golfului Persic de la casa sa de vacanta din Maine. Fiul lui era la ferma din Texas in August 2001, cind a primit informarea din partea CIAului ca Al Qaida are intentia sa atace America. George W. Bush era tot in vacanta cind uraganul Katrina a devastat New Orleans, in 2005.

Barack Obama nu a avut sapte luni usoare de inceput de mandat, pe fondul crizei economice si situatiei internationale. Dovada este si parul sau care incarunteste pe zi ce trece. El si-a programat doar o saptamina de vacanta, dupa care revine la Washington sa trateze chestiunea reformarii sistemului de ingrijire a sanatatii si cine stie ce alte probleme. Miine familia Obama se va deplasa la Boston pentru funeraliile senatorului Kennedy. Intre toate aceste repere oficiale, Barack Obama si-a facut ceva timp, dar nu prea mult pentru plimbari pe plaja si ceva golf.
XS
SM
MD
LG