Linkuri accesibilitate

Premierul bulgar și cuvintele interzise


Premierul Boiko Borisov
Premierul Boiko Borisov
Primul ministru Boiko Borisov a interzis miniştrilor săi folosirea verbelor "va fi" şi "îngheţa". În stilul său caracteristic el a promis că la anul va majora pensiile dupa metoda "Robin Hood" - va lua de la crima organizată şi de la cei corupţi şi va da pensionarilor.

"Doresc să formulez căteva mesaje oamenilor pentru a opri speculaţiile că noi, cei din partidul GHERB, am îngheţat pensiile," a declarat primul ministru, vorbind despre cadrul bugetului pentru următorii 4 ani. "În prima luna de la instalarea la putere am majorat pensiile cu 9% cea ce face 288 de milioane de leva - 150 de milioane de euro pînă la finele anului. De ce fel de îngheţare este vorbă atunci", a întrebat Borisov. El a mai spus că liderul foştilor comunişti Serghei Stanişev a ştiut foarte bine în aprilie când a anunţat ultima majorare a pensiilor, că bugetul nu poate suporta aceasta măsură.

"Ştia că în iulie vom fi pe roşu, ştia că bani nu mai sînt dar a anunţat într-un mod populist şi preelectoral majorarea. Acum eu sânt cel care plătesc pensiile mai mari, promise de el. "Cuvinte precum îngheţare sau sistare le-am interzis însă cifrele pe masa nu sănt de loc optimiste", a adăugat Borisov.

Primul ministru a comentat şi avertismenul Băncii franceze "Paris Bas" că va cere înîinte de termen restituirea unui împrumut de 250 de milioane de euro pentru Centrala atomo-electrica Belene.

"Datorită incompetenţei ex-ministrului economiei şi a organelor pe care liderul comunist îi numeşte drept experţi foarte mari acest împrumut trebuie plătit imediat iar băncile cer dobînzi suplimentare de peste 20 de milioane pe an. Cînd avem numiri politice de incompetenţi în posturi-cheie aceasta costă bani tuturor. Aşa că pensionarii şi cei săraci trebuie să ştie că în loc să primească aceşti 20 de milioane, ei se vor duce în altă parte - ca rezultat al prostiei acestui ministru şi data viitoare când vor vota să ţină minte. Un astfel de furt este pentru închisoare", a încheiat primul ministru.

Popularitatea guvernului condus de liderul centrist a bătut toate recordurile. In schimb cea a partidului socialist, fost comunist se află la cel mai scăzut nivel pe toata durată a tranziţiei.

Politigraf

XS
SM
MD
LG