Linkuri accesibilitate

Ucraina: Victor Ianucovici speră să cîștige detașat alegerile prezidențiale


Victor Ianucovici la Kiev
Victor Ianucovici la Kiev
Liderul opoziţiei din Ucraina, Victor Ianukovici şi-a exprimat azi încrederea că va câştiga detaşat alegerile prezidenţiale din ianuarie, după 5 ani de neînţelegeri între politicienii pro-occidentali care l-au învins la „Revoluţia Portocalie” din 2004. Ianukovici a spus că prioritatea sa în frunte Ucrainei în caz de victorie va fi îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Alexandru Eftode:

Îmbărbătat de promisiunile de sprijin în campania pentru alegerile prezidenţiale de pe 17 ianuarie venite din partea unuia dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri ucraineni, Ianukovici a spus că el şi Partidul Regiunilor pe care-l conduce vor pune capăt „haosului” economic din Ucraina şi vor aduce stabilitatea necesară pentru reforme: „Avem încredere în înţelepciunea poporului ucrainean şi vom învinge. Singura întrebare este dacă vom învinge din primul tur de scrutin, sau va fi nevoie şi de a-l doilea”, a spus Ianukovici la o conferinţă de presă.

În alegerile precedente, în 2004, el a fost sprijinit de Moscova în lupta cu Victor Iuşcenko, cel care a ieşit atunci învingător datorită protestelor în masă şi a întors apoi Ucraina spre Occident.

Astăzi, Ianukovici se bucură în sondajele de opinie de un sprijin popular de 25 la sută. Principalul rival, premierul Iulia Timoşenco are un sprijin de 15 la sută, în timp ce sprijinul pentru preşedintele Iuşcenco se exprimă într-o singură cifră. Ultimii doi, parteneri în 2004, se află în relaţii proaste încă de la sfârşitul „Revoluţiei Portocalii”. Neînţelegerile le-au erodat sprijinul popular.

Agenţia Reuters scrie că relaţiile cu Rusia, care furnizează Ucrainei cea mai mare parte din necesarul de gaze şi menţine o bază navală pe teritoriul ucrainean, sunt esenţiale pentru stabilitatea Ucrainei, pe care Moscova o doreşte înapoi în sfera ei de influenţă. Dorinţa preşedintelui Iuşcenko să ducă Ucraina în NATO a fost o sursă majoră de iritare pentru Moscova. Preşedintele rus Dmitri Medvedev îl acuza recent într-o scrisoare pe Iuşcenco de înrăutăţirea relaţiilor bilaterale şi-şi exprima speranţa că Moscova va avea de a face cu un alt preşedinte la Kiev după alegeri.

"Sarcina este să restabilim relaţiile cu Rusia, bazate pe un parteneriat real. Trebuie să schimbăm radical această relaţie, aşa cum doreşte poporul ucrainean”, a spus astăzi Ianukovici. Însă de data aceasta nu este sigur că el este candidatul pe care va miza Moscova. Reuters scrie că există semnale că Moscova ar putea-o prefera pe Iulia Timoşenco, un candidat mai pragmatic cu care se poate înţelege mai uşor.

Campania prezidenţială începe oficial în Ucraina la mijlocul lui octombrie iar rezultatul poate depinde de faptul pe cine vor sprijini influenţii oligarhi ucraineni, scrie Reuters. Sâmbăta trecută, Victor Ianukovici a primit sprijinul miliardarului Rinat Akhmetov, cu o avere estimată la aproape 2 miliarde de dolari şi cu afaceri în domeniul metalurgic, în minerit, în sectorul bancar şi în fotbal.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG