Linkuri accesibilitate

După opt ani de guvernare comunistă înțelegem ce înseamnă un timp pierdut


Vlad Lupan
Vlad Lupan

Interviu cu analistul de politică externă Vlad Lupan

L-am intrebat pe expertul Vlad Lupan ce bilant s-ar cuveni sa facem de Ziua Republicii.

Vlad Lupan: Clasa politica a invatat mai multe din ultimii opt ani de guvernare. Pe de o parte am observat ca PCRM a invatat sa fie intransigent cu partidele de opozitie. Iar partidele de opozitie au invatat sa fie mai ferme, mai bune in pregatirea lor, pentru ca tocmai asta le-a adus la cele doua alegeri care pot fi cu greu numite libere si corecte, dar spre care rivnesc aceste partide. Clasa politica a inteles mai bine acum ce inseamna libertatile fundamentale ale omului. Dupa opt ani de guvernare comunista intelegem ce inseamna un timp pierdut, opt ani in care Republica Moldova putea sa inregistreze progrese in domeniul acestor libertati, in domeniul integrarii europene, in general in domeniul reformelor necesare pentru toate straturile populatiei – fie societatea civila, fie cetatenii simpli, indiferent daca sint de origine etnica majoritara sau reprezinta minoritatile nationale.

Vasile Botnaru: Apropo de acest cetatean, el ce a inteles ?

Vlad Lupan: Cred ca cetatenii pentru prima data au inteles ca pot schimba ceva in tara mai serios si mai mult decit au schimbat pina acum. Cetateanul care de obicei spunea despre clasa politica moldoveneasca « nu are importanta cine vine la putere ca oricum o sa ne fure tara », acum probabil incepe sa se intrebe daca acei comunsiti, pe care i-a votat o buna parte din cetatenii nostri si care au promis sa nu fure tara, oare si-au indeplinit promisiunile sau nu. Cred ca acum cetatenii inteleg ca a venit momentul in care ei pot schimba lucrurile.

Vasile Botnaru: Cit priveste tinerii, care se zice ca « au convocat » revolutia in aprilie, ei se simt descurajati, descumpaniti de nota de plata pe care a prezentat-o guvernarea, in special pentru « reparatia edificiilor » ?

Vlad Lupan: Tinerii si revolutia Twitter din Moldova au fost forta vizibila in schimbarea din Republica Moldova, dar au votat si ceilalti. Tinerii au fost pe strada iar ceilalti au mers la vot impreuna cu tinerii. Eu cred ca s-au simtit descurajati toti cetatenii Republicii Moldova care si-au dorit o schimbare in Republica Moldova dupa ceea ce s-a intimplat pe 7 aprilie – arestarile si tortura aplicate impotriva tinerilor. Cred ca asta a fost nota de plata care a schimbat multe in Republica Moldova. Eu cred ca aceasta nota de plata, in sensul moral foarte grea pentru tinerii din Republica Moldova, cred ca i-a motivat pe toti sa isi revizuiasca punctele de vedere, sa inteleaga ce se intimpla de fapt, sa mai trezeasca un pic societatea. Si astfel am vazut si o schimbare in vot. Si posibil inca vom mai vedea schimbari in Republica Modlova, inclusiv si daca vor veni alegeri anticipate.

Vasile Botnaru: Nu excludeti noi alegeri anticipate ?

Vlad Lupan: Inca nu este clar daca vom ajunge suta la suta la alegeri anticipate insa nu putem exclude o asemenea optiune pentru ca pina la urma trebuie sa vedem cum vor evolua conditiile politice in Parlamentul Republicii Moldova si situatia in ceea ce priveste functia de presedinte. Va fi oare acesta declarat drept persoana caruia i-a expirat termenul de exercitare a functiei ? Daca vor exista blocaje pentru alegerea presedintelui nou cu siguranta putem sa ne pregatim pentru alegeri anticipate. Si atunci vom putea spune ca eforturile tinerilor intr-adevar au generat o schimbare in Republica Moldova, iar aceasta schimbare s-ar putea sa se amplifice astfel incit sa vedem o schimbare inca si mai mare intr-un viitor apropiat. Chiar daca tarii ii va fi greu sa mearga in alegeri anticipate probabil totusi ii va fi mai bine.

Vasile Botnaru: Sugerati ca s-ar putea sa apara o problema de arbitraj ?

Vlad Lupan
: Posibil ca da. Sa vedem cum se va pronunta Curtea Constitutionala pe marginea subiectului compatibilitatii functiei de presedinte si a celei de membru al parlamentului. Iar daca nu, sa vedem ce decizie va lua parlamentul in acest sens si comisiile de profil care de asemena au un anumit drept in sensul numirii unor deputati sau eliberarii din functie. Rolul central oricum il va juca in aceasta situatie PCRM care anterior se anuntase drept un partid care va intra intr-o opozitie responsabila insa acum blocheaza situatia politica din Republica Moldova si perpetueaza criza. Aceste doua elemente, interpretarile constiutionale si comportamentul PCRM, ne vor da un raspns mai clar - vom avea alegeri anticipate sau nu.
XS
SM
MD
LG