Linkuri accesibilitate

De ziua independenței: Împliniri și așteptări neîmplinite


Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Un interviu cu diplomatul Anatol Țăranu

Despre împlinirile şi neîmplinirile celor 18 ani de independenţă, discutăm azi cu Anatol Ţăranu, fost deputat şi fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova. Domnule Tăranu, dvs cum aţi văzut lucrurile atunci în 91? Ce aţi crezut că se va întîmpla în viitorul imediat?

Anatol Țăranu: Desigur acum 18 ani in urma, noi, acei oameni care am votat independenta, dar si acei sute de mii de oameni care s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, priveam lucrurile mult mai optimist decat astazi oameni pe care i-ati chestionat. In acesti 18 ani Republica Moldova a avut un parcurs care nu intru totul, poate chiar defel, nu corespunde, nu coreleaza cu acele aspiratii care au existat la inceputuri. Cu adevarat, 18 ani in urma s-a intamplat un eveniment care in istoria oricarei tari ramane un eveniment de cea mai majora valoare – tara noastra a devenit o tara independenta, a intrat in peisajul politic al lumii contemporane. Noi toti ne asteptam, toti aveam o speranta enorma ca in cativa ani vom reusi sa edificam un stat in fiecare om se va simti la el acasa, in care fiecare om va avea o perspectiva pentru el si pentru copiii lui.

Europa Liberă: D-le Taranu, si atunci cine sau ce este de vina pentru ca lucrurile s-au intamplat altfel? Pentru ca sperantele voastre de atunci nu s-au implinit?

Anatol Țăranu: O, este o intrebare …

Europa Liberă: Aproape filozofica. Asta daca ar fi sa nu aruncam cu pietre in gradina vcinului.

Anatol Țăranu: Aveti dreptate. Din pacate nu exista – dar poate din fericire – nu exista un raspuns univoc la un asemenea intrebare filosofica, cum ati numit-o. Au fost mai multe momente care au influentat destinul statului, tarii noastre, pe parcursul acestor 18 ani – si o situatie geopolitica extrem de complicata, dar si o situatie interna incerta, care in mare masura a facut ca statul nostru la 18 ani sa ramana un stat neimplinit. Cel putin aceasta este categoria care este folosita atunci cand se vorbeste despre statul nostru in mediile politologice. Si trebuie sa recunoastem acest fapt – Republica Moldova continua sa fie un stat care isi cauta locul in peisajul politic al lumii contemporane. Din pacate cetatenii Republicii Moldova asa si nu au devenit in acesti 18 o comunitate de oameni care pot fi cu toata puterea cuvantului numiti cetateni ai acestei tari. Formal suntem cetateni – avem pasaport. Formal apartinem acestui stat, dar in marea noastra majoritate continuam sa ramanem niste oameni care ne cautam rostul in afara acestui stat.

Europa Liberă: Si vreti sa spuneti ca, de exemplu, tendinta moldovenilor de asi cauta o a doua cetatenie, fie romaneasca, fie ruseasca, e un semn de lipsa de loialitate fata de patria lor Republica Moldova?

Anatol Țăranu: Mai degraba nu e lipsa de loialitate, mai degraba e lipsa de incredere ca acest stat poate sa le garanteze interesele, sa le garanteze posibilitatile de a se realiza in viata. Asta este problema mare – cetatenii Republicii Moldova nu cred in cea mai mare a lor parte ca statul Republica Moldova este capabil sa fie acel loc pe lume, unicul loc pe lume, unde ei pot sa fie fericiti si unde ei pot sa garanteze un viitor copiilor sai. Si acest lucru ne face pe noi, pe moldoveni sa ne cautam rostul in diferite parti ale lumii. Noi am impanzit tarile europene si nu numai europene. Moldovenii au devenit un popor de migranti.

Europa Liberă: In cercurile jurnalistice se spune ca cetatenii Republicii Moldova s-au integrat mai rapid in Uniunea Europeana, decat statul propriu-zis. D-le Taranu, ce se poate schimba in viitorul cel mai apropiat? Cum pot fi schimbate lucrurile?

Anatol Țăranu: Lucrurile trebuie schimbate in sensul prefacerii Republicii Moldova intr-un stat realizat, intr-un stat adevarat. Intr-un stat in care oamenii se simt acasa. Si aceasta este menirea clasei politice din Republica Moldova, care ar trebui sa organizeze lucrurile anume pe aceasta directie.

Europa Liberă: Dar cum? Cum la modul practic?

Anatol Țăranu: Stiti, eu am reteta mea. Asta nu inseamna ca este unica si cea mai valoroasa. Dar dupa parerea mea, toate problemele Republicii Moldova constau in faptul ca moldovenii asa si nu s-au realizat ca un popor. Carentele identitatii nationale a moldovenilor au facut ca noi sa nu fim un popor lider, un popor care sa unim in jurul nostru pe toti oamenii de diferite nationalitati care traiesc in Republica Moldova si sa prefacem acest stat intr-un stat realizat.

Europa Liberă: Inteleg ca vorbiti despre o natiune politica sau ceva de genul acesta?

Anatol Țăranu: Da, aveti perfecta dreptate. Vorbesc despre posibilitatea moldovenilor de a se preface intr-un popor lider, intr-o entitate etnica lider, care poate sa uneasca in jurul sau pe toti cetatenii Republicii Moldova de diverse nationalitati si sa-i faca sa se simta o natiune – o natiune in sensul european, contemporan, al acestui cuvant, adica o natiune politica.
XS
SM
MD
LG