Linkuri accesibilitate

Guvernul Greceanîi și-a dat încă odată demisia


Vladimir Voronin și Zinaida Greceanii
Vladimir Voronin și Zinaida Greceanii

Vladimir Voronin: „ne-am înglodat în chestia asta politică şi nu putem nici încolo, nici încoace...”

Guvernul şi-a dat astăzi demisia în prezenta preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin. Cum promisese cu 2 săptămâni în urmă, ministrul economiei Igor Dodon a prezentat un bilant – la prima vedere, unul pozitiv; el documentează o modernizare a economiei moldovenesti, o crestere a ponderii serviciilor fata de productia agricolă şi cea industrială. Potrivit raportului, au crescut deasemenea consumul şi produsul intern brut pe cap de locuitor. Bilantul acopera anii 2001 – 2008 şi se opreşte în momentul în care se făceau simţite primele efecte ale crizei economice. Dacă cineva s-a aşteptat la o analiză a situatiei actuale, pe care să se bazeze noi strategii de ieşire din criză, a fost dezamagit. Acestea ramân în seama umătorului guvern, oricine l-ar forma. Vitalie Enache are mai multe informatii:

Vorbind despre moştenirea pe care o lasă guvernul Greceanîi, ministrul economiei, Igor Dodon a declarat că în momentul de faţă se înregistrează tendinţe pozitive în mai multe sectoare ale economiei, în ciuda crizei economice care a afectat R. Moldova. Dodon a remarcat că în luna august au crescut exporturile, dar şi importurile unor produse ceea ce a determinat creşterea consumului pe piaţa internă. Totuşi, situaţia este alarmantă la capitolul venituri bugetare, a recunoscut Igor Dodon, specificând că deficitul bugetar este în creştere. În opinia sa, viitorul guvern va trebui să ia câteva măsuri pentru stabilizarea situaţiei economice:”E necesară alegerea şi funcţionarea normală a organelor de stat şi susţinerea politică din partea Parlamentului. În regim de urgenţă e necesară promovarea unor modificări a cadrului legal. E vorba de politica fiscală, rectificarea bugetului pentru 2009. Actualul guvern a pregătit aceste reforme. Ele sunt gata pentru a fi promovate dacă o să fie dorinţă politică. Este extrem de importantă reluarea negocierilor cu partenerii de dezvoltare pentru depistarea surselor de acoperire a deficitului bugetar. Colaborarea cu Estul nu este dăunătoare colaborării cu Vestul şi invers”.

Prezent la şedinţa de astăzi a guvernului, preşedintele Vladimir Voronin a dat aprecieri pozitive activităţii executivului, specificând că acesta a reuşit să menţină stabilitatea economică în ciuda unei situaţii politice incerte: ”În aceşti ani R. Moldova a devenit cu totul alta şi în domeniul legislativ, şi în domeniul executării legilor, şi în domeniul calităţii vieţii şi în sănătate, educaţie... Doamne, Doamne câte sunt acolo la compartimentul integrare europeană! Aici noi am început bine şi am început-o cu dreptul pentru că am fost menţionaţi referitor la executarea planului de colaborare cu Uniunea Europeană şi chiar menţionaţi şi cu premiu de 17 mln de euro. Acum da, ne-am înglodat în chestia asta politică şi nu putem nici încolo, nici încoace, măcar că planul e coordonat deja cu toate instituţiile europene, planul nostru de colaborare cu UE de mai departe”.

Guvernul Greceanîi a fost învestit în funcţie la 31 martie 2008, iar în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi-a dat demisia. După ce Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului, Zinaida Greceanîi a fost propusă din nou la funcţia de prim-ministru de către preşedintele Voronin. Guvernul Greceanîi 2 a activat ceva mai mult de două luni până la validarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate. Opoziţia din fostul legislativ a criticat în repetate rânduri executivul pentru că nu ar fi întreprins măsuri suficiente pentru contracararea crizei economice, iar partidele din AIE se arată nemulţumite în continuare că salariile şi pensiile sunt achitate din banii împrumutaţi de guvern de la băncile comerciale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG