Linkuri accesibilitate

NATO prezintă concluziile proprii despre alegerile prezidențiale din Afganistan


Cutii cu buletinele de vot într-un depozit al Comisiei Electorale Independente la Kabul
Cutii cu buletinele de vot într-un depozit al Comisiei Electorale Independente la Kabul
Alianţa nord-atlantică şi-a prezentat astăzi primele concluzii detaliate, în general pozitive, despre cum a asigurat desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Afganistan de la 20 august.

Vorbind astăzi la Bruxelles, purtătorul de cuvânt NATO James Appathurai a spus că 95% din secţiile de votare ce urmau să fie deschise au fost deschise într-adevăr în ziua alegerilor afgane şi că numai 2% din secţiile de votare au fost atacate. Ceva mai devreme, la aceeaşi conferinţă de presă, secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen spusese că în general alegerile afgane au fost un succes, din punctul de vedere al securităţii. El a lăudat rolul decisiv jucat de poliţia şi armata afgană şi s-a declarat mulţumit de comportamentul ISAF, cum se numeşte forţa militară internaţională din Afganistan, condusă de NATO. Purtătorul de cuvânt Appathurai a adăugat că dincolo de aspectul securităţii alianţa nu se consideră răspunzătoare pentru felul cum s-au ţinut alegerile şi nici pentru evoluţiile politice care le-au urmat.

Cu toate acestea, aşa cum ne-a informat corespondentul EL la Bruxelles Ahto Lobjakas, NATO a făcut astăzi şi unele remarci legate de substanţa politică a alegerilor afgane. Purtătorul de cuvânt a spus că toate speculaţiile legate de deznodămîntul alegerilor rămân „simple speculaţii” până ce se vor da publicităţii rezultatele finale, după numărarea tuturor voturilor şi rezolvarea tuturor contestaţiilor.

Marți, 25 august, au fost publicate rezultate preliminare parţiale, după numărarea a numai 10% din voturi. Potrivit acestei numărători, în frunte s-ar afla cu 40% din voturi preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai, urmat la numai un procent distanţă de fostul ministru de externe Abdullah Abdullah. Potrivit legii, alegerile pot fi câştigate din primul tur cu majoritate simplă de voturi, iar dacă nu, se ţine al doilea tur de scrutin.
Astăzi la Bruxelles, NATO a cerut tuturor politicienilor afgani să dea dovadă de „spirit de răspundere” în această perioadă de incertitudine politică. Iar purtătorul de cuvânt Appahturai a promis că dacă va fi nevoie de al doilea tur de scrutin, NATO va avea grijă ca nivelul securităţii să fie la fel de ridicat ca la 20 august.

Tot astăzi secretarul-general NATO a condamnat atacul cu bombă petrecut marţi la Kandahar şi a respins o declaraţie a Talibanilor că nu ar fi fost implicaţi. Rasmussen, care a devenit şef al alianţei la 1 august, a mai anunţat că săptămâna aceasta va merge în Grecia şi Turcia. Cei doi membri NATO, aflaţi de multe decenii în relaţii tensionate, blochează din cauza unei dispute bilaterale unele activităţi comune NATO-Uniunea Europeană în Afganistan.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG