Linkuri accesibilitate

Comuniștii refuză să recunoască drept partener de discuții Alianța pentru Integrare Europeană


PCRM nu s-a prezentat astăzi la Palatul Republicii la invitaţia partidelor parlamentare din AIE pentru a discuta în privinţa formării viitoarelor structuri ale statului. PCRM îşi menţine poziţia de a negocia separat cu liderii PLDM, PL, PD şi AMN pentru a crea o coaliţie de centru-stânga. Cei patru lideri din AIE resping în continuare această idee şi spun că vor negocia cu comunişti doar din partea alianţei ca entitate politică unică. În ce mod urmează să discute mai departe cele doauă tabere politice rivale a încercat să afle Vitalie Enache.

Atât AIE cât şi PCRM declară că nu doresc provocarea unor noi alegeri parlamentare, dar se învinuiesc reciproc pentru o posibilă declanşare a acestora. AIE consideră că ignorând dialogul politic la care a fost invitat astăzi, PCRM sfidează rezultatele alegerilor.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu: „Cu toate că se laudă că au 48 de mandate, democraţia înseamnă majoritate. Noi avem 53, împreună, dar avem 53. Şi aceasta este decizia alegătorului. Ei se gândesc cum să salveze PCRM. Pe când decizia lor contravine cu decizia alegătorului. Regretabil este faptul că PCRM care în campania electorală a declarat că ei sunt pentru stabilitate, că ei sunt cei care vor să salveze patria şi astăzi ei nu sunt prezenţi aici pentru a-şi începe realizarea programului lansat în campania electorală.”

În opinia preşedintelui PD, Marian Lupu, faptul că PCRM nu vrea să discute cu AIE s-ar putea solda cu urmări grave, dar adaugă că întemeierea unei coaliţii de centru-stânga, dorită de PCRM, nu va avea sorţi de izbândă: „probabil că încearcă de pe această poziţie de forţă să ne scindeze, să ne invite la negocieri separate, făcându-se aluzie la partidele de centru, centru-stânga. În calitate de preşedinte al PD declar că rămânem pe aceeaşi poziţie, dialogul trebuie să fie desfăşurat în modul în care a fost invitaţia. Mi se pare un format civilizat, adecvat, unul care răspunde cerinţelor societăţii moldoveneşti, să fie funcţionale toate instituţiile de stat şi să nu admitem alegeri anticipate. Negocieri separate nu vor fi. Invitaţia pentru negocieri a fost înaintată. Îmi exprim şi eu speranţa că reprezentanţii PCRM vor înţelege cât de necesar este un nivel sporit de responsabilitate politică în interesul cetăţeanului, fiindcă acest blocaj al situaţiei politice va continua pe motivul nedesfăşurării următoarelor runde de dialog politic, situaţia se va agrava şi cei care nu acceptă această situaţie nu fac decât să se facă responsabili de situaţia care s-a creat.”

Cei patru lideri ai AIE au reiterat că nu vor discuta separat cu PCRM şi că vor continua discuţiile în interiorul Alianţei pentru constituirea organelor de conducere ale Parlamentului şi noului guvern.

Pe de altă parte PCRM pare să caute în continuare căi de a discuta separat cu unii şefi ai formaţiunilor din Alianţă. Unul din liderii PCRM, deputatul Vladimir Ţurcan spune că refuzul de a da curs invitaţiei de astăzi a AIE, ţine de neîncrederea comuniştilor faţă de viabilitatea coaliţiei celor patru partide: „Noi am primit decizia având în vedere că Alianţa care a fost declarată, timpul a demonstrat că e o alianţă doar pe hârtie. Noi am presupus că negocierile dintre cele patru partide vor destul de anevoioase şi complicate şi eşecul poate avea loc când se va ajunge la problema partajării portofoliilor. Cam aşa s-a întâmplat la ei.” Vladimir Ţurcan spune că nici PCRM nu-şi doreşte noi alegeri parlamentare anticipate, dar adaugă deputatul comunist, la formarea structurilor de stat trebuie să se ţină cont de opţiunea electoratului: „Scopul nostru este de a evita aceste alegeri noi. Dar în condiţiile în care Alianţa de fapt nu a ajuns nici la o concluzie, nu este viabilă şi evident nici durabilă, în aceste condiţii sâmbătă a fost primită decizia de a iniţia altă propunere şi anume de a crea o alianţă de centru-stânga. Aici noi ne-am orientat după rezultatul alegerilor din 29 iulie. Noi vedem că 48 de mandate au fost acordate unui singur partid. Cele 53 despre care se vorbeşte în Alianţă, e de fapt o sumă obţinută de cele 4 partide. Ceea ce este, dacă vorbim de fiecare partid aparte, mai puţin decât cele 48. Alegătorul în primul rând doar nu a votat alianţa. Alegătorul a votat fiecare partid aparte, cu ideile, promisiunile, liderii respectivi. Şi în aceste condiţii când 48 de mandate noi le avem, evident că trebuie să discutăm cu fiecare aparte”.

Vladimir Ţurcan a anunţat că ieri la o şedinţă a PCRM care s-a desfăşurat cu uşile închise, au fost desemnate persoanele care vor iniţia negocieri pentru formarea unei coaliţii de centru-stânga. Deputatul comunist a evitat să dea nume, dar a precizat că ele vor lua contact cu unii lideri din cadrul AIE în timpul cel mai apropiat. În acelaşi timp Vladimir Ţurcan a negat că PCRM ar fi pus în discuţie candidatura liderului PD, Marian Lupu, la preşedinţia R. Moldova.
XS
SM
MD
LG