Linkuri accesibilitate

Criza pe piața imobiliară din Bulgaria


Situația pe piața imobiliară din Bulgaria poate fi definită drept una de criză. Un apartament cu două camere în cartierele mai îndepărtate ale capitalei Sofia se poate găsi în aceste zile la un preț de 385 de euro metru pătrat. Prețurile în cartierele rezidentiale Lozeneț, Iztok, Izgrev și Ivan Vazov oscileaza ]n jur de 700 de euro- de peste două ori mai puțin decăt acum un an.

În finele lunii iulie prețul mediu la care sînt realizate toate vînzările de locuințe în capitala bulgară a fost de 487 de euro. Cele mai căutate rămîn apartamentele cu două camere și bucătarie separată.

La Varna prețurile sînt ceva mai mari decăt la Sofia dar și aici scăderea este aproape dublă în comparație cu situația de pe acum un an.

Pe acest fundal președintele Asociației naționale a constructorilor, Plamen Beninski, a anunțat în săptamîna trecuta că o mare companie internațională de investiții a început achiziționarea de locuințe în capitala bulgară cu ideea de a le revinde cu profit după ce piața va reveni la normal. Este vorbă de aproximativ 3 000 de apartamente în toate cartierele sofiote. Experți în materie însă au caracterizat informația drept o încercare disperată de a fi întoarsă tendința negativă din ultimele luni. Aceleași surse au declarat că deocamdată Bulgaria rămîne în afară intereselor marilor investitori internaționali. Dimpotrivă, se observă retragerea investitorilor particulari din Marea Britanie și Irlanda care au cumpărat în ultimii 7-8 ani peste 50 000 de locuințe – în principal la sate, în stațiunile montane și pe litoral.

Situri britanice oferă apartamente de 50 de metri pătrați în stațiunea montană Bansko la un preț mai mic de 30 000 de euro – cu aproximativ 50% mai puțin de prețul la care au fost achiziționate la vremea respectivă.

În ultimele luni speranțele se îndreaptă spre investitorii ruși și români care demonstrează interes special spre partea de nord a litoralului bulgăresc – orașele Cavarna și Balcik în zona stațiunilor Nisipurile de aur și Albena.
XS
SM
MD
LG