Linkuri accesibilitate

Fratele buclucaș al președintelui Băsescu


Președintele Traian Basescu
Președintele Traian Basescu
Fratele presedintelui Romaniei a fost descoperit in actionariatul unei firme care intentiona sa intre pe piata interna si internationala a afacerilor de armament. Traian Basescu sustine ca nu era la curent cu actiunile fratelui sau, dar in ultimele patru zile au iesit la iveala o serie de amanunte menite sa-l compromita pe seful statului roman.

Presedintele Basescu a spus ca “este regretabil” faptul ca fratele sau a fost implicat intr-o astfel de firma si i-a cerut sa iasa imediat din actionariatul ei, ceea ce s-a si intimplat imediat. Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei s-a asociat in Desico, firma de consultanta in domeniul apararii, cu fosti sefi din industria autohtona de aparare, dar si cu reprezentanti ai unor mari companii americane din industria de armament si tehnica militara, unde activeaza în prezent chiar fosti înalti ofiteri NATO si US Army.

“Daca frate-miu mai intra intr-o firma dubioasa cred ca pot sa nu mai candidez” a spus presedintele roman pe jumatate ironic, pe jumatate suparat, dupa ce presa a dat publicitatii noile preocupari ale fratelui sau. Cind Traian Basescu a devenit presedinte, la sfirsitul anului 2004, cei doi frati Basescu aveau o firma de inghetata. Intre timp insa fratele presedintelui a fost cooptat si in alte afaceri.

Ceea ce e curios in tot acest scandal care apare cu trei luni inaintea alegerilor prezidentiale este faptul ca seful statului nu a stiut despre implicarea fratelui sau in afaceri care puteau deveni dubioase. Altfel spus serviciile secrete, mai cu seama Serviciul Roman de Informatii, ar fi trebuit sa-l avertizeze pe presedinte despre relatiile fratelui sau cu fosti generali de armata care vroiau sa puna mina pe contracte cu statul. De altfel cel putin doi dintre acesti profesionisti cu care s-a asociat Mircea Basescu au explicat ca aveau nevoie de fratele presedintelui pentru a le deschide usile, ca si cum relatiile lor nu ar fi fost suficiente.

Mai multi analisti romani scotesc astfel ca tot scandalul a fost orchestrat doar pentru a-l compromite pe presedintele Romaniei. Practic firma de aparare care s-a constituit in jurul lui Mircea Basescu nu a avut decit o singura activitate: a organizat o expozitie de tehnica militara navala la Constanta de Ziua Marinei, pe 15 august, in colaborare cu Ministerul Apararii. Fratele sefului statului roman nu este acuzat de nici o ilegalitate, ci doar de potentiala trambulina de care ar fi beneficiat daca s-ar fi lansat in domeniul securitatii si apararii, de aceea, cel putin deocamdata scandalul e doar politic.


XS
SM
MD
LG