Linkuri accesibilitate

02.09.99 - Bilanțul vizitei premierului Ion Sturza în România


Premierul Ion Sturza
Premierul Ion Sturza

Delegaţia guvernamentala moldoveana a insistat asupra definitivării tratatului de baza moldo-român

2 septembrie 1999

Dan Ionescu
: Astazi, premierul Ion Sturza a făcut bilanţul recentei sale vizite oficiale in Romania. Mai multe de la Eleonora Lisnic.

Eleonora Lisnic: Premierul Ion Sturza s-a declarat foarte satisfăcut de vizita sa recentă la Bucureşti, despre care a ţinut să precizeze că este prima vizita oficiala pe care a efectuat-o peste hotare în calitate de prim-ministru. la Bucureşti, după cum a declarat premierul în conferinţa de presă pe care a ţinut-o astazi, delegaţia guvernamentala moldoveana a insistat asupra definitivării tratatului de baza moldo-român. In opinia lui Ion Sturza documentul, despre care se ştie că nu va condamna consecintele pactului Molotov-Ribbentrop ar putea fi semnat şi ratificat chiar pînă la sfîrşitul acestui an. Premierul Ion Sturza: „Noi, bineînţeles că ne-am axat pe problemele pragmatice, economice, dar în acelaşi timp vreau să va spun că am avut şi un dialog politic destul de amplu, în ciuda faptului ca eu, în mod traditional, mă eschivez de la problemele politice, dar oricum, este imposibil de a nu aborda şi unele probleme legate de evoluţia situaţiei politice dintre ţările noastre şi relatiile noastre politice. Vreau să va spun că, s-a constatat tradiţional că între ţările noastre nu exista divergenţe, exista un dialog politic, foarte şi foarte intensiv şi cel mai important eu cred că este dialogul dintre preşedinţii ţărilor noastre, care se întîlnesc, practic trimestrial. In acelaşi timp noi am insistat asupra necesităţii definitivării tratatului de bază între ţările noastre pînă la finele acestui an. Tradiţional, în Republica Moldova, politica externă n-a fost prerogativa guvernului, în afara de finanţarea ambasadelor. Guvernul nu s-a ocupat de politica externă. Noi încercăm să schimbăm aceasta situaţie. Oricum eforturile noastre de colaborare internaţională pe plan politic trebuie să se conjuge cu eforturile noastre de integrare economica. De aceea şi noi socotim oportun și foarte important ca prin intermediul ministerelor de externe cu presiunea directa, sa spun aşa, a primilor ministri, sa fie definitivat tratatul de baza pină la sfîrşitul anului şi sa fie prezentat pentru semnarea de catre şefii de state. Vreau să va spun că preşedintele Romaniei, Constantinescu a acceptat această pozitie a guvernului de la Chişinau, conchizînd că aceastea sunt condiţiile şi că s-au creat condiţiile pentru acest tratat. Condiţiile care sunt, în primul rind legate de o baza larga a relaţiilor nu numai culturale, nu numai podurile de flori şi Hora Unirii, dar şi relaţiile economice.”

Referindu-se la relatiile economice moldo-romane, premierul ion Sturza a menţionat că agenţii economici români sunt dispuşi sa vină cu investiţii semnificative în energetica moldoveana, inclusiv în sistemul de distribuţie a energiei electrice, a gazelor naturale şi a importului de produse petroliere. Ion Sturza a precizat că în România funcţioneaza peste 800 de intreprinderi cu capital moldovenesc, în timp ce numarul intreprinderilor cu capital românesc din republica Moldova este de 4 ori mai mic. In alta ordine de idei, primul ministru a apreciat că menţinerea importului de energie electrică românească la nivelul de 10 - 15 procente din consumul republicii Moldova, pe motiv că nu ar exista conditii tehnice pentru preluarea unor cantităţi mai mari, a fost o problema falsă. Premierul a relevat că vara aceasta, cind centrala electrică de la Cuciurgani a oprit livrările către Chişinau, soluţia a fost găsită în mai puţin de 24 de ore, prin utilizarea liniei de 440 de kilovolţi ce leaga republica Moldova de Bulgaria. Despre întilnirea particulară pe care a avut-o cu Înalt Prea Sfinţia sa, Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, premierul moldovean a spus că a ţinut să îşi ceara iertare pentru o apreciere mai veche făcută la adresa Mitropoliei Basarabiei, cînd şi-a permis sa conchidă, într-un mesaj adresat parlamentului că aceasta Mitropolie este schismatică. Premierul moldovean a spus că asemenea aprecieri nu pot fi făcute de un oficial şi a declarat că problema Mitropoliei Basarabiei este pe cale de a fi soluţionată, inclusiv prin punea în legalitate a acestei biserici.
Din Chişinau, Eleonora Lisnic, Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG