Linkuri accesibilitate

Ieri și azi: Patriotismul la moldoveni


O noțiune actuală cu încărcătură afectivă sau demodată, tocită prin folosire excesivă ?

M-a surprins spusa unui tanar - stiti de ce putini oameni sunt patrioti la noi in tara ? Deoarece aceasta nu este profitabil. Daca ar fi profitabil, as fi cel mai mare patriot. Vreau sa stiu, Dumneavoastră de cate ori v-ati intrebat ce este patriotismul? Este bucurie, este suferinta, este si una si alta? Ce este omul fara constiinta apartenentei la o familie, la un neam, la o natiune? Se invata, ca aritmetica, sau te nasti cu el, ca dragostea de mama? O sonda coborata in gandul despre patriotism al membrilor unei comunitati este ca o radiografie pulmonara, foaia de temperatura a unei natii.
Despre patriotism si patrioti vom vorbi dupa BdS.

Mi-am pus si eu intrebarea ce inseamna a fi patriot. Ma chinuia acest gind pentru ca desi pe cand am facut scoala, se vorbea adesea despre patriotism eu nu reuseam sa il identific in atitudinea si faptele semenilor mei. In final am acceptat ca este una din tezele comuniste, neaplicabile. Dupa ‘89 , nimeni nu mi-a mai cerut sa stiu cine e patriot dar am descoperit ca imi place sa citesc mai multa istorie, sa reascult cintecele Ioanei Radu, am descoperit ca ii iubesc pe oamenii de pe strada, chiar daca uneori arunca gunoaie si scuipa, imi place sa stau de vorba in centrul satului cu tarani, dar si cu alti oameni de o rara intelepciune din mediul rural.

Pe Gheorghe Raileanu l-am cunoscut vre-o 15 ani in urma, in timpul conflictului armat de la Nistru. Atunci cand despre patriotism spunea ca este un fenomen necesar in momentele de primejdie care ameninta societatea. Desi a trecut ceva timp am insistat sa-l caut pe Gheorghe Raileanu, actualmente primar de Cimislia, pentru ca m-am gandit ca tocmai el e omul potrivit cu care as putea discuta despre patriotism.

Pentru meritele sale în războiul de pe Nistru, Anatol Caraman a fost decorat cu Ordinul „Ştefan cel Mare”. În organele de interne, a parcurs calea de la poliţist de rând până la cea de comandant adjunct de brigadă de carabinieri. Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”: e de parere ca a fi patriot inseamna sa traiesti astfel incat sa ramana ceva durabil in urma ta, sa construiesti prezentul ca sa asiguri viitorul celor care vor veni, intr-o lume a demnitatii, tolerantei, respectului reciproc, intr-o lume a pacii universale.

Nicolae Sclearov, originar din Nezavertailovca o localitate din Transnistria crede ca cuvantul "patriot" este hulit astazi, fiindca s-a cam tocit prin abuz, adica prin folosire excesiva. Nicolae Sclearov e la odihna binemeritata. De ce am insistat sa discut si cu el despre patriotism pentru ca e omul care a predat istoria. Il intreb ce fel de patriotism altoia el discipolilor sai.

Boris Muravschi este de profesie istoric. A lucrat în Poliţie , fiind fondatorul renumitei Direcţii a 6-a din cadrul MAI, specializată în misiuni speciale. Dupa terminarea conflictului armat de la Nistru a fost avansat la gradul de general de poliţie. Boris Muravschi, fost vice-ministru de interne, spune ca in 1992 i-a cunoscut pe adevaratii patrioti ai Moldovei.

Ce inseamna a fi patriot il intreb si pe Teodor Magder vice-presedinte al Asociatiei Comunitatilor si Organizatiilor Evreilor din Republica Moldova. Patriot. Sa fie un cuvant golit de sens pentru unii si un cuvant cu o extraordinara incarcatura afectiva pentru altii. Ce ar insemna?
Previous Next

XS
SM
MD
LG