Linkuri accesibilitate

Scepticism la Cahul: „Ori democratii, ori comunistii, dar numai sa faca pentru oameni bine”


Jurnalistii nu trebuie sa etaleze capriciile politicienilor ci sa fie mai aproape de popor.

Cei mai multi din oamenii pe care i-am intalnit pe strazile Cahul-ului par obositi de intrebarile despre politica. La intrebarea ce sperante isi leaga de noua configuratie politica de la Chisinau, ei raspund ca déjà nu ii prea intereseaza culorile partidelor, ci rezultatele celor promise de ele in cele două campanii electorale.

Ecaterina Gadașenko
„Ori democratii, ori comunistii, dar numai sa faca pentru oameni bine, dar bine nu se vede. Parca a facut putin Voronin, s-au marit putin pensiile, salariile, dar e foarte putin, cu asa viata, e foarte putin”, spune Ecaterina Gadaşenko, care se plânge de câteva luni, aproape că nu are un loc de muncă stabil, pentru că întreprinderea de Textile Tricon, la care spune că lucrează, a trimis-o din nou în concediu forţat.

Ion Seremet, un cizmar pe care l-am luat la intrebari chiar in timp ce repara niste pantofi, pare pregatit sa impartaseasca preocuparile sale de dupa scrutin: „Eu nu am inteles alegerile astea cu nimic pentru ca nu e destula literatura sa ma informeze, nu a fost informatia completă pentru oameni. Si cei care nu au fost la vot, trebuie de amendat pe toti. Daca esti cetatean al republicii trebuie sa ai raspundere sa fii la vot.”
Ion Seremet


Ion Seremet crede ca si partidele trebuie trase la raspundere pentru ce promit in campanie si nu fac: „Trebuie raspundere, daca ai promis, in judecata raspunde pentru asta. Cred ca politicienii nu o sa se impace nici de data asta. Cum atunci nu le-a ajuns votul, asa si acum ceilalti nu o sa vrea sa-si dea voturile. O sa fie un haos iar. ”

Afara, Vladimir, un alt locuitor al Cahulului, se arata si el neincrezator ca partidele vor putea ajunge in curand la un compromis. El spune ca de fapt nu are incredere deplina in nici o formatiune, dar totusi a mers la vot: „Nu cred ca ei vor reusi sa ajunga la un compromis, dar nu pentru ca nu pot, ci pentru ca nu vor sa-l caute. Ei au un singur interes - sa imparta portofoliile. Cum vor imparti fotoliile cele patru partide? Se vor lupta intre ele si gata, vom ajunge la aceiasi situatie care este acum in Ucraina, unul va trage intr-o parte si altul in alta. ”

Intrigată şi de cele spuse de Ion Şeremet că ar fi puţină informaţie la Cahul, ajung la un chioşc de ziare, unde ma conving ca publicatii in limba rusa se găsesc într-un volum mult mai mare decat in limba romana, dintre care zăresc doar ziarul “Capitala”. Vânzătoarea spune că editiile in limba română vin intr-un număr mai mic la Cahul decât presa in rusa şi de aceea se vand foarte repede.

Galina, o femeie care vad ca cere o ediţie rusească, spune că dupa aceste alegeri oamenii au ajuns sa discute materialele din presă şi la intalnirile de famile. Ea vede în presa un actor important în consolidarea societăţii despre care spune că s-a cam dezbinat după alegeri şi violenţele din aprilie: „Chiar nu demult am fost la odihna cu mai multe familii si s-au iscat discuţii foarte aprinse despre politica. Spuneau: “am vazut asta la televizor, am aflat asta din ziar”.

„Atat de mult oamenii cred in informatia pe care o transmit televiziunile si presa scrisa. De aceea cred că jurnalistii nu trebuie sa etaleze capriciile politicienilor ci sa fie mai aproape de popor. Pentru ca ceea ce transmit jurnalistii îi influienţează foarte mult pe oameni. Nu trebuie să te joci cu asta, trebuie sa fie foarte atenti pentru ca oamenii chiar cred in informatia transmisa. ”

În plină zi de muncă, văd cafenelele din oraşul Cahul pline de oameni. “Sunt în majoritate localnici reveniţi de peste hotare să-şi vadă părinţii”, imi explică o femeie venită şi ea la rude din regiunea Tiumeni a Rusiei. Ea mărturiseşte că îşi petrece concediul aici, apoi pleacă din nou în Rusia. Mai spune că şi-a găsit vecinii de bloc plecaţi şi ei prin Europa, astfel că dolenţa des auzită până acum că politicienii ar trebui în sfârşit să caute căi să-i readucă pe oameni acasă o reaud din nou şi la Cahul.
XS
SM
MD
LG