Linkuri accesibilitate

In direct de la înmînarea legitimațiilor de deputați în noul Parlament


Ceremonia de înmînare a legitimațiilor de deputat
Ceremonia de înmînare a legitimațiilor de deputat

Vladimir Voronin a refuzat să primească invitația liderilor AIE la o întâlnire a șefilor partidelor parlamentare marțea viitoare

In urma cu citeva ore membriii Parlamentului din legislatura a 18-a si-au luat legitimațiile de deputati. Valentina Ursu a urmarit ceremonia. Valentina cum iti pare, au iesit deputatii din transeele campaniei electorale ? Au dat mina unii cu altii « invinsii » si « invingatorii », conventional vorbind ?

O jumatate de ora a tinut ceremonia, in aceste 30 de minute invinsii si invingatorii s-au aflat doar in aceeasi sala a guvernului, dar in doua tabere, ei fiind asezati in doua parti ale salii. Parlamentarii comunisti aplaudau doar atunci cand colegii lor de fractiune isi ridicau legitimatiile, iar pentru cei necomunisti aplaudau doar deputatii din coalitia liberal-democrata.

I-am zarit discutand pe liderul PLDM Vlad Filat si liderul PCRM Vladimir Voronin. Domnul Filat mi-a spus ca i-a urat domnului Voronin suces, dar fara sanse. Presedintele liberal-democrat a vrut sa-i transmita textul invitatiei la dialog lansata azi de AIE catre Vladimir Voronin si PCRM. Iar cel cel din urma a refuzat, spunand ca ar putea sa o transmita unui alt deputat communist Victor Mandru.

Vladimir Voronin
Vlad Filat crede ca Vladimir Voronin era confuz si deceptionat si nu era gata sa accepte demararea discutiilor dintre majoritate si minoritate. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus ca e prea devreme pentru a trage concluzii dupa refuzul lui Vladimir Voronin de a lua invitatia liberal-democratilor. "Este important ca sa fie depasite patimile si ambitiile politice si sa se inceapa dialogul in numele intereselor tarii", a mai spus Marian Lupu.
Marian Lupu la preluarea noii legitimațiii de deputat


Se pare ca sunt contradictorii parerile deputatilor comunisti referitoare la alegerea succesorului lui Vladimir Voronin. Daca Vladimir Turcan cere o persoana apolitica pentru ca sa reprezinte toata societatea, spunand ca Vladimir Voronin a fost si liderul PCRM, avand majoritatea in Parlament", apoi colegul sau de fractiune Vadim Misin, se intreba "Ce fel de presedinte apolitic? Si tot el pune intrebare daca putem avea un preot care sa nu creada in Dumnezeu? Este un non-sens, presedintele tarii trebuie sa fie o figura politica!, mai spuna Vadim Misin.

Membrii PCRM vor decide maine in cadrul plenarei Partidului Comunistilor, daca vor accepta dialogul cu cele patru partide liberal-democrate. Declaratia a fost facuta de deputatul comunist, Mark Tkaciuk. Plenara PCRM era preconizata pentru astazi, dar a fost amanata in legatura cu vizita liderului comunist Vladimir Voronin la Moscova, unde se va intalni cu presedintele rus Dmitri Medvedev.
XS
SM
MD
LG