Linkuri accesibilitate

„Noi astazi am putea să cedăm puterea, numai să văd cui să i-o cedăm”


Deputata Maria Postoico
Deputata Maria Postoico

Interviu cu deputata comunistă Maria Postoico, fostă vice-președintă a Parlamentului

Care este starea de spirit in cercurile decizionale ale Partidului comunistilor inainte de plenara Comitetului Central al acestei formatiuni care va trebui sa ia o decizie privind tacticile fractiunii parlamentare a comunistilor? Asta am vrut sa aflu de la deputata Maria Postoico, care a exercitat functia de vicepresedinte al Parlamentului si a facut parte din conducerea legislativului alaturi de Marian Lupu si Iurie Rosca.

Maria Postoico
: 700 de mii de cetateni, de alegatori care au sustinut formatiunea noastra - acesta este un numar destul de major, totusi. Si noi sa fim dati intr-o parte, macar sa nu se puna in discutie ? Desigur ca membrii nostri de partid sint nemultumiti, in cazul dat. Cunoastem practica foarte multor tari din Europa cind o formatiune politica care are cele mai multe voturi totusi ea trebuie sa fie initiatorul care sa duca discutiile politice pe marginea formarii guvernului, pe marginea deciziilor privind functiile-cheie in stat. Si desigur ca ar fi fost foarte bine si poate chiar democratic din partea celor patru lideri ca macar sa incerce sa puna in discutie problemele care sint. Ma rog, la ce o sa ajunga, asta este altceva. Dar ca sa fie democratic, sa arate din toate punctele de veddere democratic probabil ca ar fi fost cea mai buna solutie. O sa avem plenara noastra unde se vor intruni din toate raioanele secretarii de partid, presedintii de partid, care isi vor expune si ei pozitia si totodata vor aduce la cunostinta si opinia membrilor simpli care au lucrat si cunosc indeaproape situatia.

Vasile Botnaru: Plenara va decide asupra unei variante anume ?

Maria Postoico: Da, probabil ar fi fost foarte bine daca noi am fi avut macar o informatie din partea celorlalti lideri, macar un semnal oarecare ca sa stim care este disponibilitatea lor. Daca da, bine, daca nu, atunci sa spuna concret ca « nu » si atunci noi ne apreciem si noi ca sa facem si noi citeva variante.

Vasile Botnaru: Vladimir Voronin a spus ca veti fi o opozitie responsabila daca veti trece in opozitie. Asta insemnind ca in nici un caz nu admiteti varianta sa provocati si dumneavoastra alegeri anticipate ?

Maria Postoico
: D’apoi haideti sa vedem, ca nu le provocam noi. Le provoaca toti actorii politici in cazul dat. Fiindca ei nu vor sa mearga macar la unele negocieri, eu zic, macar pornind de la principiul democratic. Desigur ca noi raminem o formatiune responsabila, dar sa vedem o sa reziste ei. Noi avem practica din 1998. Cunoasteti foarte bine ca a rezistat atunci alianta 9 luni. Nici nu a dovedit sa se nasca democratia, cum se spune. Dumneavoastra va imaginati ce inseamna 53 de voturi, nici un fel de relatii interparlamentare, nici un fel de actiuni in afara parlamentului. Cunoasteti foarte bine ce inseamna cind ai numai majoritatea si ii numeri ca pe boboci citi sint in sala, ca sa iti dai seama daca este majoritatea pentru sustinerea unui proiect concret de lege sau nu este. As zice ca este foarte dificil acest moment. Eu as zice ca daca noi vrem sa traim intr-o tara democratica, trebuie sa uitam acele nume populiste care erau, anticomunismul care, ma rog, nu stiu cum, atit de tare se tem. Fiindca dumneavoastra cunoasteti, programul este tot atit de democrat, poate mai democrat decît celelalte programe ale tuturor partidelor, fiindca noi am pus accentul la concret si noi nu schimbam. Nu schimbam integrarea, nu schimbam celelalte principii care au fost declarate de congresul nostru, de platforma noastra. Noi ne mentinem.

Vasile Botnaru: Daca ar fi dumneavoastra personal sa votati sau daca ar fi sa propuneti, ati participa la guvernare ? V-ati implica intr-un guvern mixt ?

Maria Postoico: Nu exclud faptul, depinde ce posturi-cheie vor fi negociate. Nu este exclus. Daca noi toti impreuna … Deci eu va zic ca nu tine de decizia unei persoane, tine de dezbaterile care vor avea loc si va fi adoptata o hotarire pe marginea acelor dezbateri. Sa vedem care, unu, doi, trei, patru. Care sint variantele si care sint propunerile. Ca sa cunoastem. Fiindca pentru membrii nostri tot este foarte interesant ca sa cunoasca pozitiile. Asta cel mai mult ii socheaza pe toti - anticomunismul si atit. In rest s-au facut si lucruri bune si, slava Domnului, noi le simtim. Da, nu la fiecare a ajuns aceasta fiindca a fost prin programme concrete. Dar nu ne-am dus in prapastie complet. Este pozitia a 700 de mii de alegatori. Haideti sa recunoastem momentul acesta. Celelalte patru formatiuni abia au acaparat, cit acolo ? majoritatea. Dar sint patru formatini. Deci, nicio formatiune politica nu a avut acea sustinere majora pe care noi am avut-o.

Vasile Botnaru: Nu regretati acum ca nu ati schimbat denumirea partidului? Poate sub flamura social-democratiei era altfel ?

Maria Postoico: Nu. Oricum, totusi ma mira faptul ca noi traim in veacul XXI si noi inca ne temem de o denumire. Nu ma tem ca ma numesc Maria Postoico, fix acelas lucru este. Deci, dupa fapte concrete se vede ce fel de persoane sintem. Dumneavoastra cunoasteti, avem oameni profesionisti, responsabili. Da, au fost diferiti, ca si padurea fara uscaturi nu exista. Asa si in fiecare formatiune. Comparativ cu celelalte partide, trebuie sa recunoastem, noi sintem putin mai puternici. Si inca ei sint concurenti unii cu altii. Fiecare nu stie care post sa il ia si nu stie cum sa il ia. Nu dupa ceea ce sa aduca aportul lui in tara, dar beneficiul pe care il vede el. Imi pare rau, sint colegii mei, dar spun pozitia care este.

Vasile Botnaru: Sint obligat sa va intreb urmatorul lucru : in presa se discuta ca autoritatea lui Vladimir Voronin ca lider de partid s-a diminuat din cauza faptului ca nu mai poate sa obtina din nou o pozitie importanta. Este adevarat sau nu ?

Maria Postoico
: Nu. Cunoasteti foarte bine ca atunci cind a fost propusa candidatura sa ca presedinte al Parlaentului, asta a fost decizia mai multor membri. Din start a fost invers. S-a discutat intr-un cerc mai restrins ca el nu se duce la acest post. Dar la plenara s-a discutat, deci a fost propunerea aceasta. Si desigur ca ne-am conformat deciziei adoptate. E un noroc foarte mare pentru noi. Eu as vrea sa vad un lider politic care sa aiba atita multa energie, capacitati ca, intr-adevar, sa iasa din orice situatie care se intimpla in tara. Eu as vrea sa il intreb macar pe unul. Si atunci, cum a spus si domnul presedinte, noi astazi am putea sa cedam puterea, numai sa vad cui sa i-o cedam. Care responsabilitate de patru persoane care ei nu vor nimeni sa isi asume responsabilitatea.

XS
SM
MD
LG