Linkuri accesibilitate

Convorbirile Voronin-Medvedev în atenția presei române


Intrevederea presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin cu liderul rus Dimitri Medvedev apare, ca stire, in toate ziarele romanesti. Evenimentul zilei o numeste in titlu “o zi importanta”, pentru ca vizita coincide cu ziua anuntarii listei de candidati pentru principalele institutii de la Chisinau. Romania libera enunta posibilele subiecte de pe agenda intalnirii de la Soci – relatiile bilaterale, alegerile prezidentiale din Moldova si statutul Transnistriei – iar Ziua atribuie aceste informatii unor surse diplomatice de la Chisinau. Ziarul Adevarul citeaza cativa lideri ai opozitiei. Pe Serafim Urechean, de la Alianta „Moldova Noastra”, de pilda, cu urarea ironica de succes, pentru ca multe le-a stabilit Voronin cu Medvedev, si pe Marian Lupu (Partidul Democrat) cu dezmintirea ca ar fi pretins vreodata presedintia Moldovei in cadrul negocierilor dintre cele patru partide de orientare democratica din Republica Moldova.

La Bucuresti, esecul audierii ministrului turismului, Elena Udrea, la comisia parlamentara care trebuia sa-i ancheteze activitatea, a produs urmatorul rezumat semnat de Horia Ghibutiu in Evenimentul zilei: “A nascut iapa un manz, mare, gras, frumos, pacat numa' ca-i mort”. Comisia, care trebuia sa verifice daca sumele cheltuite de Udrea pe mai multe campanii de promovare a turismului romanesc au fost cheltuite in mod legal, s-a impotmolit rapid. Motivul ar sta in comanda politica. Parlamentarii liberali si social-democrati care au chemat-o la audieri pe Elena Udrea decisesera inca dinainte de a cerceta ca este vinovata si au incercat astfel sa scada din popularitatea presedintelui Traian Basescu, care a sustinut-o intotdeauna pe tanara politiciana. O inregistrare pirat a discutiilor preliminare din comisie a ajuns recent in presa, dovedind cum stau lucrurile.

In Cotidianul, Cristian Parvulescu scrie despre pervertirea politica a sondajelor de opinie, care ar abuza, in ultima vreme, de influenta lor potentiala asupra intentiilor de vot ale alegatorilor. S-ar fi conturat, in acesta conditii, o Romanie reala si o Romanie a sondajelor, care se in departeaza tot mai mult una de alta. Totusi, sondajele de opinie continua sa fie creditabile in a indica macar tendintele. Or, socoteste Cristian Parvulescu, inaintea alegerilor prezidentiale din toamna, tendinta este de scadere pentru Traian Basescu si de crestere in cazul principalului sau contracadidat, social-democratul Mircea Geoana.
XS
SM
MD
LG