Linkuri accesibilitate

România: măsuri de creștere a impozitelor locale


In ceața taxelor
In ceața taxelor

O varietate de taxe originale: “taxa pe paharul de cristal”, “timbru pentru cal”, “taxa pe apa de ploaie”...

Guvernul roman se pregateste sa mareasca impozitele dupa ce expertii Fondului Monetar International au constatat recent ca Romania nu-si poate sustine cheltuielile curente. Executivul emis pentru inceput o hotarire prin care acorda administratiilor locale dreptul de a actualiza nivelurile minime si maxime ale valorilor impozabile. Adica ale impozitelor, taxelor locale si amenzilor cu inflatia pe ultimii trei ani: in total 20 la suta. Ministrul roman al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca aceasta crestere a taxelor locale a fost ceruta de responsabilii locali de mai multa vreme.

Romania a promis Fondului Monetar International sa reduca cheltuielile, sa reformeze aparatul bugetar si sistemul de pensii, sa tina in frau inflatia si sa creasca gradul de colectare a impozitelor si taxelor, iar apoi, sa aprobe in Parlament un set de masuri fiscale, cu impact de 1,1% din PIB-ul Romaniei. Deocamdata guvernul roman a majorat unele accize si a introdus impozitul minim, insa efectele sunt destul de reduse.

Prin cresterea impozitelor locale, adica a impozitelor pe imobile, pe masini, pe tranzactii imobiliare, precum si cresterea amenzilor administrative cu 20 la suta, guvernul roman spera sa aduca venituri suplimentare de peste 970 de milioane de euro
bugetelor locale.

Analistii economici estimeaza ca de anul viitor ar putea creste Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) cu circa trei procente, dar si cota unica de impozitare de la 16 la 18 la suta. Expertii romani considera ca marirea impozitelor este deocamdata singura solutie de crestere a veniturilor la bugetul de stat si ca Ungaria, tara care are de asemenea un acord de imprumut cu FMI a avut un parcurs asemănator, fiind nevoita sa creasca taxa pe valoare adaugata cu trei puncte procentuale la 23% si impozitul pe profit, de la 16% la 19%.

Spre deosebire de Ungaria, Romania este cunoscuta pentru fantezia cu care a generat impozite dintre cele mai ciudate. In Romania exita peste 300 de taxe si impozite printre care “taxa pe paharul de cristal”, unica in Uniunea Europeana si care prevede accizarea cu 30 la suta a acestor pahare de lux. In Romania mai exista si “timbru pentru cal” care impune o taxa suplimentara pentru posesorii de cai, “taxa pe apa de ploaie”, care se scurge prin canalizare sau “taxa de intrare in Mamaia”, cea mai scumpa statiune romaneasca la Marea Neagra.

Asadar, guvernul roman are nenumarate posibilitati pentru a creste taxele si impozitele, numai ca Romania nu este doar tara europeana cu cele mai multe impozite, ci si una dintre cele care nu reuseste sa culeaga nici macar impozitele de baza.

XS
SM
MD
LG