Linkuri accesibilitate

Accidentul tragic de la hidrocentrala Saiano-Şuşenskaia


La scena accidentului de la Sayano-Shushenskaya
La scena accidentului de la Sayano-Shushenskaya
La trei zile de la misterioasa explozie la o hidrocentrală rusă din Siberia, rudele celor aproape 60 de oameni daţi dispăruţi de autorităţi cred că ei mai sunt în viaţă, blocaţi într-un compartiment al centralei acoperit de ape. În multe privinţe, tragedia aminteşte de cele întâmplate la scufundarea submarinului Kursk în anul 2000 – ca şi atunci au apărut ştiri despre încercările disperate ale celor blocaţi să comunice prin lovituri cu echipele de salvare şi despre impotenţa autorităţilor slab echipate. Relatările corespondenţilor Europei Libere sunt rezumate de Alexandru Eftode.

Autorităţile ruse se confruntă cu presiuni tot mai mari, fiind criticate pentru mersul operaţiunilor de salvare după dezastrul de la hidrocentrala Saiano-Şuşenskaia. O explozie puternică luni dimineaţa a distrus pereţii centralei de pe râul Enisei în sudul Siberiei şi a dus la inundarea turbinelor. Până azi dimineaţă a fost confirmată moartea a 17 lucrători, alţi 58 fiind daţi dispăruţi.

Rudele celor dispăruţi cer autorităţilor să le spună adevărul despre accident şi îşi exprimă neîncrederea în seriozitatea eforturilor de salvare. Un jurnalist care a tras alarma cum că ar putea exista supravieţuitori blocaţi în adâncurile celei mai mari hidrocentrale ruseşti a fost, între timp, arestat. Potrivit presei ruse, Mihail Afanasiev, redactorul şef al publicaţiei online "Novîi fokus" se află în detenţia poliţiei în oraşul Abakan. El ar fi acuzat penal de calomnie, pe motivul unor declaraţii defăimătoare despre conducerea centralei şi eforturile de salvare.

Intervievat de Liubovi Cijova, corespondenta serviciului rusesc al Europei Libere-Libertatea cu puţină vreme înainte de a fi arestat, Afanasiev a spus că există dovezi despre supravieţuitorii prinşi într-un compartiment aflat sub apă şi că a rămas puţin timp pentru a-i salva. Jurnalistul a spus că are asemenea informaţii de la rudele celor dispăruţi şi de la alţi lucrători de la hidrocentrală. Până târziu în seara de marţi s-ar fi auzit lovituri ale supravieţuitorilor în pereţii centralei. „Am fost chemat la procuratură să dau explicaţii”, a spus Afanasiev.

El este unul dintre semnatarii unui mesaj electronic în care autorităţile sunt acuzate de dosirea informaţiei despre tragedie. „Unele medii de informare au venit în ajutorul nostru, dar nu-i destul. Trebuie să facem tot ce-i cu putinţă pentru a salva vieţile omeneşti”, a spus Afanasiev.

Imaginile trezite de posibila blocare a zeci de oameni în compartimentele inundate ale centralei, lovind cu disperare în pereţi pentru ajutor, aminteşte de soarta tragică a celor 118 de marinari de pe submarinul Kursk, scufundat în anul 2000 în Marea Barenţ, în urma unei misterioase explozii. Şi atunci s-a spus că supravieţuitorii ar fi încercat să comunice prin lovituri cu echipele de salvare. Tragedia de atunci a fost un mare eşec politic pentru proaspătul preşedinte Vladimir Putin, filmat în acele zile cu mânecile suflecate la un grătar la vila sa de la Marea Neagră.

Va avea oare de suferit imaginea lui astăzi împreună cu ca a preşedintelui Dmitri Medvedev? Furia rudelor celor morţi şi dispăruţi la Saiano-Şuşenskaia se îndreaptă mai ales împotriva autorităţilor locale şi conducerii centralei, acuzată de neglijarea măsurilor de siguranţă. Medvedev însuşi i-a ameninţat cu pedepse pe câţiva miniştri şi alţi responsabili, dacă nu iau rapid toate măsurile pentru a depăşi situaţia dificilă şi a preveni accidente asemănătoare în viitor.

Autorităţile ruse spun că scafandrii continuă să caute supravieţuitorii la centrala inundată, dar există puţine speranţe că a mai rămas cineva viu în apa de gheaţă. Miniştri situaţiei excepţionale şi energiei, Serghei Şoigu şi Serghei Şmatko se află la faţa locului. Şoigu spune că echipele de salvare fac tot ce le stă în putere: au verificat întreaga centrală, inclusiv în casa şi interiorul lifturilor şi pe scări. „Mai mult ca atât, folosim aparate de ascultare pentru a depista sunete prin sistemul de ventilaţie”, a spus ministrul situaţiilor excepţionale. Cel al energiei a declarat că natura exploziei este un mister total pentru autorităţi la această etapă: „Este cel mai mare şi cel mai misterios accident produs vreodată în domeniul hidroenergetic din lume”, a spus ministrul Şmatko.

Hidrocentrala Saiano-Şuşenskaia a fost considerată o minune a tehnicii când a fost construită în 1978, dar turbinele ei n-au mai fost reparate din timpurile sovietice. Oficialitățile ruse semnalaseră încă în anii 1990 probleme de siguranţă, iar directorul centralei a spus săptămâna aceasta că turbinele defecte puteau cauza accidentul.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG