Linkuri accesibilitate

Pe masa negocierilor trebuie să se afle principii, priorități, viziuni pentru dezvoltarea Moldovei


Marian Lupu
Marian Lupu

Dialogul AIE-PCRM trebuie sa fie civilizat, constructiv, calm - opinia lui Marian Lupu, liderul PD

In interviul acordat Valentinei Ursu, pentru Europa Liberă, fostul presedinte al Parlamentului Marian Lupu, actualmente liderul unuia dintre cele patru partide care au format potentiala coalitie de guvernamint, considera ca Partidul comunistilor a deformat relatiile dintre structurile puterii de stat, de unde rezulta prioritatea numarul unu, demontarea verticalei puterii.

Marian Lupu: Sintem victime ale unor efecte psihologice care s-au inradacinat dupa opt ani de guvernare in coditiile asa-zisei « verticale a puterii ». Intreg sistemul administrativ a fost constituit nu pe baza de prevederi ale Constitutiei Republicii Moldova, dar pe baza unor aranjamente de partid.

Valentina Ursu: Partajarea functiilor supreme in stat depinde de rezultatul dialogului cu Partidul comunistilor ?

Marian Lupu: Noi avem un precedent, cel din 2005, cind reprezentantii PCRM au mers sa desfasoare dialog, negocieri cu alte formatiuni politice parlamentare. In cadrul acestor discutii nicidecum nu a fost prezent elementul de partajare a functiilor. Categoric. S-a vorbit de principii politice. Ce facem in contextul reformarii sistemului judecatoresc? Ce facem in contextual reformarii audiovizualului si asigurarii libertatii mass-media? Ce facem pe elemente-cheie din politica economica? Ce facem cu elementele-cheie ale politicii externe? Acestea au fost subiectele acelor tratative sau discutii, numiti-le cum doriti.
Prin urmare si acum nivelul discutiilor, continutul dialogului trebuie sa ramina la fel din momentul in care acest principiu a fost aplicat in 2005. Doar ca partile se inverseaza, in conditiile in care vin 4 partide care formeaza Coalitia pentru Integrare Europeana. Ar fi de discutat cu Partidul comunistilor care sint aceste principii, prioritati, viziuni pentru dezvoltarea in continuare a Republicii Moldova, atit pe plan intern, cit si pe plan extern. Si acest dialog, daca e sa urmam logica evenimentelor din anul 2005, cind partidele, la acel timp de opozitie, nu au conditionat votarea sau nevotarea pentru candidatura domnului Voronin la postul de sef de stat cu anumite pretentii pentru partajari de posturi, ar fi cit se poate de firesc si gindesc ca ar fi un pas foarte echilibrat si responsabil din partea PCRM sa procedeze la fel. Prin aceasta sa vina cu o contributie esentiala la depasirea crizei politice.

Valentina Ursu: Care va face viitoarea guvernre ca sa avem o guvernare eficienta ?

Marian Lupu: Intii de toate, noi ne pronuntam pentru o fortificare a mecanismelor de garantie pentru structurile guvenramentale pentru a asigura longevitatea acestui guvern. Pentru a asigura o ambianta de incredere si stabilite, fiindca acele probleme care trebuie sa fie rezolvate sint mult prea multe.

Valentina Ursu: Care sint cele mai grave probleme din economie ?

Marian Lupu: Deficitul bugetului de stat atinge un nivel de aproximativ 2 miliarde de lei. Avind in vedere efectele nefaste ale crizei economice internationale, veniturile la bugetul de stat au inceput sa se micsoreze drastic, s-a marit nivelul datoriei interne. S-au acumulat noi datorii care trebuie sa fie onorate de catre bugetul tarii. Insa aceste datorii si deservirea lor nu au fost prevazute in legea bugetului pentru anul 2009. Unii experti constata ca daca situatia nu se schimba, daca nu se aplica alte noi metode financiare si economice, atunci spre finele anului 2009 deficitul bugetului ar putea sa ajunga la nivelul de 6 miliarde de lei, ceea ce ar fi foarte si foarte dramatic pentru tara noastra. Unica iesire din situatie este negocierea cit mai rapida cu partenerii din exterior a unui pachet de asistenta financiara, atit pentru suportul bugetar, cit si pentru dezvoltarea unor programe de investitii.

Valentina Ursu
: Sa revenim la acele opt voturi despre care se vorbeste atit de mult, ca ar deveni si ele « de aur ».

Marian Lupu
: Sint categoric impotriva unor metode care deseori in trecut au fost aplicate de anumiti reprezentanti ai Partidului comunistilor, metode de santaj, metode de cumparare sau uneori aceste idei sint imbracate in vesminte ceva mai civilizate si prezinta drept « negocieri individuale ». Un dialog trebuie sa fie desfasurat la nivelul coalitiei, pe de o parte, si PCRM pe de alta parte, dar sa fie un dialog civilizat, constructiv, un dialog calm, in capul mesei totusi sa fie plasat principiul de responsabilitate pentru a se evita alegeri anticipate.
XS
SM
MD
LG