Linkuri accesibilitate

Misterul "Mării Arctice"


Premierul Putin și președintele Medvedev într-un peisaj nautic
Premierul Putin și președintele Medvedev într-un peisaj nautic

O odisee care în versiunea ministerului rus al apărării este puțin verosimilă

La două zile după ce forţele navale ruseşti au găsit nava comercială „Marea Arctică”, care ar fi dispărut la sfârşitul lunii trecute la coasta de nord a Franţei, autorităţile ruse insistă că ea ar fi fost răpită de piraţi. Aceştia ar fi ameninţat s-o arunce în aer dacă nu li se plăteşte o recompensă. Dar faptul că detaliile date publicităţii de ministerul rus al Apărării sunt puţine, îi face pe mulţi sceptici să pună la îndoială versiunea autorităţilor, să se întrebe ce încărcătură transporta nava şi cui îi era aceasta destinată.

Potrivit versiunii oficiale ruse, nava comercială „Marea Arctică”, avînd echipaj rusesc şi navigînd sub pavilion maltez, transporta cherestea din Finlanda spre Algeria, când a fost deturnată de piraţi la 24 iulie în apele suedeze ale Mării Baltice. Nava ar fi dispărut 4 zile mai târziu, după traversarea Canalului Mânecii şi a fost găsită abia luni în apropierea insulelor Capului Verde la vest de Africa şi la mii de kilometri depărtare de destinaţia iniţială. Antisubmarinul rusesc Ladnîi a preluat, fără nici un foc de armă, controlul asupra navei dispărute, i-a salvat pe cei 15 marinari ruşi, membri ai echipajului şi a arestat 8 suspecţi aflaţi la bord, între care cetăţeni letoni, estoni şi ruşi.

Un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării este citat de agenţia Interfax spunînd că atacatorii ceruseră o recompensă şi ameninţaseră să detoneze nava comercială. Autorităţile ruse ar fi aflat aceste lucruri de la membrii eliberaţi ai echipajului, care ar mai fi spus că piraţii prezumtivi şi-au aruncat armele peste bord la apropierea antisubmarinului rus Ladnîi.

Detaliile se opresc aici, deocamdată, iar versiunea autorităţilor ruse este pusă la îndoială. Expertului rus Mihail Voitenko, fost marinar, actualmente editor al unei publicaţii de specialitate, spune că o navă modernă, echipată cu tot felul de echipamente de semnalizare, nu putea fi preluată de o bandă de răufăcători, fără ca autorităţile maritime să afle imediat acest lucru. Voitenco pune la îndoială şi raţionalitatea întregii operaţiuni. „Ce sens ar avea un atac banditesc, sau o reglare de conturi comercială, cu un vas învechit, ieftin, încărcat cu lemne? Înseşi operaţiunea de deturnare costă mai mult decât nava cu tot cu încărcătură”.

Autorităţile maritime europene au urmărit cu atenţie cele întâmplate. Autoritatea maritimă din Malta a spus că vasul deturnat „n-a dispărut niciodată cu adevărat”, ci a fost ţinut tot timpul sub observaţie de către structurile de securitate malteze, suedeze şi finlandeze.

În legătura cu presupusa dispariţie a navei s-au făcut tot felul de speculaţii: de la faptul că nava ar fi fost implicată într-o încurcată dispută comercială, până la faptul că ar fi avut o încărcătură secretă.

Jurnalista Iulia Latînina scrie astăzi în ziarul Moscow Times că înainte de plecarea din Finlanda spre Algeria, „Marea Arctică”s-a aflat timp de două săptămâni la reparaţii în portul rus Kaliningrad, unde putea prelua încărcătura secretă. Ea avansează presupunerea că nava putea avea la bord vreo instalaţie militară, poate chiar nucleară, destinată Siriei, numai că n-a ajuns la destinaţie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG