Linkuri accesibilitate

Negocierile AIE cu PCRM nu vor începe înainte de vineri


Repartizarea responsabilităților în cadrul viitoarei guvernări va fi făcută publică înaintea primei ședințe a parlamentului

Cind va incepe Alianta Pentru Integrare Europeana sa discute serios, pe marginea viitoarelor funcţii din Republica Moldova cu partidul comunistilor ? Intrebarea este cea mai fireasca pentru ca, asa cum se ştie, cu cele 53 de mandate pe care partidele necomuniste le au în parlamentul ce va fi convocat pe 28 august, ele nu pot sa îşi impună propriul candidat la funcţia de preşedinte si de aceea este obligatoriu sa aibă loc negocieri, convorbiri sau dialoguri cu partidul comunistilor care detine 48 de mandate. Pe de alta parte, liderii comunistilor se pregatesc de o şedinta a comitetului central, şedinta confirmata ieri de deputatul Vladimir Turcanu. Acesta mai spusese şi ca partidul pe listele caruia a fost ales considera ca i se cuvine una din cele 3 funcţii importante in stat – sau cea de preşedinte, sau cea de speraker a parlamentului sau cea de premier.

Într-un interviu acordat televiziunii publice Moldova 1, Vladimir Voronin a declarat că încă nu a primit nicio invitaţie la negocieri ori dialog din partea liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană. A menţionat, totuşi, că alte alegeri sunt nedorite: „Propuneri n-au parvenit referitor la desfasurarea acestui dialog de la niciun partid şi nici de la coaliţia întreagă. De aceea, noi nu putem sa concluzionăm ce intenţii au aceşti organizatori ai coaliţiei. Ceea ce se vorbeşte, ceea ce se spune, nu poate fi pus la masa de intrevederi pentru a discuta aşa probleme serioase, care ar consolida societatea noastră, si care nu ar permite ca noi inca o data sa calcam pe aceleasi greble, adica sa mergem inca la alte alegeri.”

L-am intrebat pe Alexandru Tănase, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat „când intenţionează Alianţa pentru Integrare Europeană să iniţieze discuţii cu liderii partidului comunist: „Nu mai devreme de vineri. Hai să spunem că asta e cea mai corectă formulă”.

Vicepreşedintele partidului Alianţa Moldova Noastră, Victor Osipov, ne-a explicat că vineri va fi primul contact de după alegeri al Alianţei pentru Integrare Europeană cu membrii PCRM, asta pentru că se vor întâlni la Comisia Electorală Centrală: „Deputaţii aleşi din partea tuturor partidelor se vor intalni la ridicarea legitimatiior de deputaţi de la CEC, care va avea loc poimaine. Pana la ridicarea legitimatiilor de deputati nu vor fi discutii.”

Liderul AMN, Serafim Urechean ne-a declarat că în cadrul Alianţei s-a ajuns la un acord de principiu asupra candidaturilor la funcţiile de şef de stat, preşedinte de parlament şi prim-ministru, dar încă nu e momentul potrivit să fie făcute publice: „Totul există, vor fi nominalizate la timpul cuvenit. E deplină intelegere, nu avem niciun fel de divergenţe. Totul va fi facut la cel mai inalt nivel, cu deplină responsabilitate de viitorul ţării.”

Vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase a confirmat spusele lui Urechean, dar a precizat ca aceste candidaturi pot fi făcute publice cel devreme la finele acestei saptamâni, dar nu mai tarziu de 28 august”: „Pana la prima şedinţă a parlamentului o sa fie facută publică strucura de repartizare a responsabilitatilor în cadrul viitoarei guvernari. S-ar putea sa fie chiar si la finele acestei saptamani, depinde foarte mult de modul cum vor derula discutiile cu comunistii. Dar indiferent de rezultatul discutiilor, inainte de prima sedinţă se va sti exact care componenta a coalitiei, ce fel de responsabilitati işi va asuma”

Întrebat despre candidaturi, Mihai Ghimpu, liderul partidului liberal a spus că: „Cand vom decide noi. Ce credeţi ca asta-i cel mai important? E mai important să funcţioneze Alianţa şi să mergem inainte. In primul rand sa finalizam organigrama, apoi să discutam celelalte. O sa vina ziua cand o să cunoaşteţi informaţia.”

Partidul Democrat a îndemnat şi el societatea să aibă puţină răbdare în privinţa candidaturilor la primele 3 funcţii în stat care vor deveni cunoscute nu mai tarziu de prima şedinţă a parlamentului.
XS
SM
MD
LG