Linkuri accesibilitate

FMI: „Criza economică a lăsat răni adânci”


Olivier Blanchard, economistul șef al FMI
Olivier Blanchard, economistul șef al FMI

Olivier Blanchard: „Productivitatea nu se va ridica foarte repede la nivelul pre-criză şi nici cererea”.

O criza economică globală are nevoie si de o relansare globală – se remarca recent în „Washington Post”. Pentru moment, primele semne ale redresării sunt punctuale, naţionale – nici măcar regionale. Cu o excepţie: Statele Unite. Majoritatea experţilor economici se aşteptau ca relansarea economică să vină din Statele Unite dar nu este clar dacă semnalele pozitive din ultimele luni vor avea un impact decisiv în restul lumii. Un pericol la care se referă şi cel mai recent raport al Fondului Monetar Interantional.

„Criza economică a lăsat răni adânci” – se arată în raportul FMI, semnat de economistul şef al instituţiei, Olivier Blanchard. „Productivitatea nu se va ridica foarte repede la nivelul pre criza şi nici cererea”.

Ca o refacere să fie durabilă, trebuie să îndeplinească două criterii: în primul rând, economiile trebuie să nu mai fie dependente de sprijinul statului iar firmele trebuie să nu se mai bazeze pe restructurări interne. În al doilea rând trebuie să se schimbe structura comerţului internaţional. Până la criza, creşterea economiei americane se baza, in proporţie de 70 la sută, pe consum. Acum, cererea pe piața internă a scăzut mult, aşa că Statelor Unite vor fi obligate să exporte mai mult.

Şi aici intervine următoare schimbare structurală, se arată în raportul FMI: ţările asiatice trebuie să–şi reducă surplusul comercial. Să exporte mai puţin şi să importe mai mult din Statele Unite, dar si din marile economii europene, cum este cea germană, care sunt motoarele refaceri in spaţiul Uniunii europene.

Sunt schimbări care nu pot fi impuse din afară dar care, analizate onest de diverse guverne, îşi vor demonstra utilitatea. Produsul Intern Brut al ţărilor asiatice reprezintă acum cam 50 la sută din cel american si pina in 2014, ar putea ajnge la 70 la sută. Sunt economii care au nevoie, pe de alta parte, de credite externe. Iar acestea ramîn scumpe, atâta timp când refacerea economică nu este percepută drept stabilă, în Statele Unite si Europa occidentală – se mai arată în raportul FMI.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG