Linkuri accesibilitate

Statul omniprezent și statul eficient


Tatiana Lariușin
Tatiana Lariușin

Cu cit mai puțin guvernarea incompetentă se implică în viața economică, cu atit mai bine, este opinia Tatianei Lariușin (IDIS)

Ce cred expertii despre Caietul de sarcini al viitorului cabinet de ministri, va fi unul liberal ori social democrat ? Iata opinia Tatianei Lariușin, expert la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale VIITORUL.

Tatiana Lariușin: Nici in cercurile academice nu se mai respecta canoane liberale sau social-democrate pure. Cu atit mai mult in situatie de criza cind misiunea statului este de a elabora masuri anticriza. Dar este o mare diferenta intre ceea ce s-ar numi « stat omniprezent » si « statul eficient ». Sint galactici diferite, daca doriti. Una din observatii, daca tineti minte, la aderesa guvernarii comuniste a fost implicarea prea mare a statului in sectorul privat. Este o practica inadmisibila. Daca e sa judecam dupa criteriile liberale, societatea moldoveneasca este foarte liberala. De exemplu, cresterea economica nu este rezultatul politicilor economice elaborate de guvernul comunist, ci invers, gratie solutiilor gasite de oamenii simpli insasi care si-au gasit locuri de munca in afara tarii si au inceput sa transmita fluxurile de valuta care au declansat cresterea aceasta economica, reducerea sraciei. In consecinta toata masinaria aceasta economica a inceput sa lucreze pentru populatie.

Vasile Botnaru: De aici rezulta cumva ca guvernul nou nu va avea altceva de facut decit sa continue ceea ce au inceput comunistii ?

Tatiana Lariușin: Cu cit mai putin guvernarea incompetenta se implica in viata economica, cu atit mai bine este pentru economia de piata. Aceasta si este, daca doriti, o dogma liberala. Si noua guvernare are sarcina sa nu agraveze situatia. La moment cresterea economica este bazata pe consumul final al gospodariilor casnice. Deci pentru a se obtine scaderea saraciei profunde – pentru ca cel mai mare risc este cresterea saraciei profunde – trebuie sa fie elaborate masuri pentru mentinerea nivelului de trai al populatiei. Asta presupune o anumita doza de socialism, cu siguranta. Dar masurile acestea nu trebuie sa fie luate din practica guvernarii comuniste. Cu atit mai mult ca ea de loc nu era socialista. Amintiti-va de pachetul de liberalizare economica. Pachetul era cu fund dublu – una se declara si alte erau scopurile adevarate. Acea practica trebue sa fie curmata cu siguranta. Se arata o situatie foarte complicata pentru noul guvern, care o sa fie nevoit sa aiba grija de populatia destul de saraca si aflata intr-o situatie destul de dificila, dar, totodata, sa ia masuri pe termen lung pentru modernizarea economica.
XS
SM
MD
LG