Linkuri accesibilitate

Opiniile ziaristului Grigori Volovoi, de la „Novaia Gazeta” din Tiraspol

Conflictul transnistrian se va încheia numai când vrea Moscova – este de părere Grigori Volovoi, ziarist din Tiraspol. Majoritatea transnistrienilor sunt nemulţumiţi de izolarea în care trăiesc dar este greu de crezut că o schimbare ar putea veni din interior. În parte din cauza migraţiei masive a tinerilor – i-a declarat Volovoi corespondentului Europei Libere Gregory Feifer.

„Nu cred că bucata asta de pământ are un viitor. Majoritatea tinerilor vor să plece iar cei care rămân nici nu-şi mai aduc aminte că a fost un război în 1992.Tot ce ştiu sunt clişeele care le-au fost băgate în cap”

Liderul micului partid social-democrat, Alexander Radcenco nu vede nici el o ieşire din situaţia de conflict, cel puţin nu în viitorul apropiat.
Transnistria rămâne un pion în jocul strategic al Moscovei, este de părere Radcenco: „Indiferent de ce spune lumea, Transnistria rămâne pe frontul confruntării Rusiei cu Vestul. De aceea se pare că acest conflict va rămîne îngheţat încă mult timp” .

Iar faptul că regiunea nu este recunoscută internaţional nu pare să supere pe nimeni din conducerea de la Tiraspol pentru că aşa pot continua nestingheriţi să facă afaceri: „Nerecunoaşterea este un paradis, cu cît durează mai mult, cu atât le serveşte mai bine intereselor. Deşi lumea suferă”.

Şi ce zice mult invocata „lume de pe strădă” ? În general, că singura soluţie este unirea cu Rusia deşi, remarcă corespondentul Europei Libere, îţi trebuie multă imaginaţie geopolitică să înţelegi cum s-ar putea realiza, în practică, această unire.

(www.europalibera.org)
XS
SM
MD
LG