Linkuri accesibilitate

România: pachetele legilor educației sub lupă


Pentru ca adevaratele teme politice s-au impotmolit, se discuta, in fine, legile educatiei, pentru care actualul guvern de la Bucuresti intentioneaza sa-si asume raspunderea in fata parlamentului. Conditiile sunt cel putin neobisnuite, pentru ca pachetul “Miclea”, pe care il are in vedere primul ministru, este formulat de o comisie prezidentiala de experti, si are numai sustinerea Partidului Democrat Liberal, in timp ce Partidul Social Democrat, partener de guvernare, ar sustine un alt pachet de legi formulat in coordonarea ministrului PSD Ecaterina Andronescu.

Disputa este una politica, dar si de continut. Presa de astazi pune fata in fata cele doua abordari. In Romania libera, Cristian Ghinea arata limpede ca varianta Miclea respira un aer mai proaspat si vine cu idei de schimbare, in timp ce varianta Andronescu doar „mimeaza schimbarea si modifica diverse elemente tehnice (pe principiul: tine-i ocupati, vantura-i in functii), dar nu schimba nimic.” Chiar daca lucrurile stau asa, prin comparatie, concluzia comentatorului este ca niciuna dintre propuneri nu revolutioneaza cu adevarat sistemul de invatamant romanesc. Amandoua mentin ideea ca statul stie intotdeauna mai bine ce este bine pentru copiii natiunii.

Acelasi repros apare si in analiza semnata de universitatul Ovidiu Pecican, de asemenea in Romania libera. “Pentru a redescoperi statul tentacular si carnivor, lasat in urma – macar in intentie – pe 21 decembrie 1989, nu trebuia sa pierdem douazeci de ani; puteam foarte bine ramane pe loc”, arata comentatorul.

Saptamanalul 22 acorda un spatiu mult mai amplu subiectului, iar sub semnatura Andreei Pora diferentele enorme dintre cele doua pachete de legi sunt atent puse sub lupa. Daca pachetul Miclea se intemeiaza pe o viziune mult mai moderna, mai integrata european, atunci intrebarea pusa in aceasta analiza este una-cheie: “Ce l-a împiedicat pe Emil Boc să pună imediat pe tapet „legile Miclea“, eventual să le negocieze la nivelul coaliţiei? De ce nu le-a transformat într-o iniţiativă legislativă a parlamentarilor propriului partid?”
XS
SM
MD
LG