Linkuri accesibilitate

Scriitorul Ihil Şraibman un model de multiculturalitate


Ihil Șraibman
Ihil Șraibman

Un bust al scriitorului de limbă idiș dezvelit la Chișinău

Azi se dezveleste un bust al clasicului literaturii idiș din R. Moldova, Ihil Șraibman, considerat de critica literara cel mai popular scriitor idiș din regiune. La patru ani de la dispariția sa, Ihil Șraibman ramîne a fi la fel de popular ca scriitor ca si în timpul vietii.

Cel mai mare scriitor de limbă idiş din Republica Moldova a zugrăvit soarta evreilor din spaţiul inter-riveran. Ca nimeni altul, Ihil Şraibman a surprins în povestirile şi romanele sale marile drame şi bucurii ale evreilor basarabeni din secolul XX. Practic, nu există nici un eveniment istoric semnificativ care să-i fi scăpat scriitorului. Modul în care istoria s-a oglindit în destinul individual al evreilor a fost una dintre temele recurente și centrale ale creaţiei sale. Altfel spus, cărţile sale povestesc ce s-a întîmplat cu evreii în veacul trecut.

Avînd şi un puternic caracter biografic, proza sa este şi o reflectare a evoluţiei spirituale a scriitorului într-o perioadă istorică extrem de zbuciumată şi contorsionată. De aceea, proza sa este foarte populară printre vorbitorii de idiş. În acelaşi timp, este extrem de preţuită şi de către publicul românofon. Iar acest lucru se întîmplă pentru că opera sa conţine, după cum ne-a spus criticul literar Mihai Cimpoi, şi o accentuată dimensiune etică.

Acţiunea unei bune părţi din opera sa are loc în satul unde s-a născut marele scriitor şi de care a rămas ataşat întreaga sa viaţă.

Pentru criticul literar Mihai Cimpoi, scriitorul Ihil Şraibman este un model de multiculturalitate. Adica, prin excelenţă este un om europnean.
XS
SM
MD
LG