Linkuri accesibilitate

Ministerul de Interne în așteptarea schimbărilor


Angajaţii Ministerului de Interne au fost acuzaţi constant de presă şi de unele ONG-uri de acțiuni de intimidare a candidaților în cursul campaniei electorale. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu a fost curioasă să afle care-i atmosfera în Ministerul de Interne după alegerile din 29 iulie.

Mai mulţi angajaţi de la ministerul de interne au refuzat să-mi vorbească în faţa microfonului, de teamă, cum mi-au spus ei, să nu-şi piardă slujba. Neoficial, însă, aceştia mi-au zis că dacă până la scrutinul din 29 iulie erau presaţi de şefi, acum fraza “Să vedem ce va fi mai departe” s-ar auzi tot mai des pe coridoarele instituţiilor subordinate Ministerului de Interne. Mulţi angajaţi ai MAI-ului au răsuflat uşuraţi după 29 iulie pentru că, spun ei, nu mai sunt impuşi să prezinte zilnic şefilor rapoarte despre pretinsele încălcări comise de membrii partidelor de opoziţie în timpul întâlnirilor cu alegătorii. “Dacă nu prezentai un astfel de raport – se considera că ai fost plătit în zadar pentru o zi de muncă” mi-au spus unii poliţişti.

Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului a semnalat în perioada campaniei electorale diverse abuzuri comise de angajaţii Ministerului de Interne, cum ar fi intimidarea concurenţilor electorali sau propaganda electorală în interesul Partidului Comuniştilor. Astfel, potrivit raportului LADOM, studenţii Colegiului Militar de Grăniceri din Ungheni în timpul campaniei electorale aveau acces doar la publicaţiile Comunistul şi Moldova Suverană, fiind impuşi într-o zi să vizioneze filmul „Atac asupra Moldovei” – un film considerat propagandistic, difuzat în perioada electorală la posturile afiliate puterii.

Ofiţerul de presă al Ligii, Rima Plăcintă ne-a spus că membrii organizaţiei au semnalat şi cazuri de implicare în campania electorală a ministrului de Interne, Gheorghe Papuc. La 18 iunie, ministrul Papuc a efectuat o vizită de lucru în raionul Râşcani, dânsul le-a vorbit colaboratorilor de poliţie despre situaţia din ţară de după primele alegeri, despre dauna adusă de partidele de opoziţie în zilele de 7 şi 8 aprilie. În timpul vizitei, ministrul Papuc, potrivit LADOM, le-ar fi explicat poliţiştilor şi veteranilor poliţiei cum trebuie să acţioneze în perioada electorală următoare.

Cazurile de implicare a angajaţilor MAI în campania electorală nu-i bucură pe mulţi dintre poliţiştii cu care am discutat. Unii mi-au spus chiar că atunci când trebuie să recunoască din ce instituţie fac parte, o spun cu jumătate de gură, pentru că la fel ca şi superiorii lor, sînt în aşteptarea unor schimbări, sperând că prietenii, rudele sau chiar trecătorii de pe stradă vor înceta să-i privească ca pe nişte slujitori ai intereselor de partid.

XS
SM
MD
LG