Linkuri accesibilitate

Dialog sau negocieri: importantă e consultarea pe tema politicii interne și externe


Data convocării noului Parlament considerată tîrzie de liderii din AIE

Cele patru partide PLDM, PL, PD si AMN care fac parte din Alianta pentru Integrare Europeana, considera ca data de 28 august, anuntata prin decret prezidential pentru convocarea primei sedinte a parlamentului ar fi nejustificat de intirziata. Cele patru formatiuni din opozitie spun ca asta va intirzia formarea grabnica a noului guvern care va demara negocierile cu FMI si alte institutii financiare internationale, care s-au aratat dispuse sa ofere sprijin R. Moldova intr-o perioada de criza economica. In acelasi timp, liderii celor patru partide presupun ca vor demara in aceasta saptamana, discutii cu factorii de decizie din cadrul PCRM in privinta alegerii noului sef al statului. Relatează Vitalie Enache.

Liderul PL, Mihai Ghimpu se arata nemultumit ca data pentru prima sedinta a legislativului a fost aleasa cu o zi inainte de a expira termenul limita prevazut de legislatie. In opinia sa, convocarea parlamentului la o zi dupa 27 august, cind va fi marcata ziua republicii, nu este un lucru intimplator: „Sigur ca asta demonstreaza inca odata ca comunistii si in primul rand Voronin au vrut sa se afle cat mai mult in functii. Posibil ca cineva a vrut pentru ultima data sa mai vada lumea ca e presedinte, ca e prim-ministru, ministrii. Este cunoscut faptul ca ei platesc pensiile si salariile prin imprumut, prin vanzari de hartii de valoare si atunci acest imprumut intern nu poate fi la infinit. Noi trebuie sa incepem negocierile cu FMI, BM. Pentru aceasta trebuie sa fie un guvern cu toate atributiile constitutionale. Si daca incepeam mai devreme, incepeam discutiile cu FMI si mai devreme venea sprijinul financiar pentru a evita neplata pensiilor si salariilor.”

Si ceilalti presedinti ai formatiunilor care reprezinta AIE cred ca data anuntata pentru convocarea parlamentului este tardiva, dar noteaza ca aceasta se inscrie in termenii prevazuti de legislatie. Unul dintre liderii PCRM, Vladimir Turcan ne-a declarat anterior ca prima sedinta a Parlamentului urmeaza a fi convocata tinindu-se cont si de procedurile legale, care necesita timp, cum ar fi spre exemplu aprobarea si inminarea de catre CEC a legitimatiilor de deputat: „Avand in vedere ca in aceasta saptamana e inmanarea legitimatiilor respective, dupa ce Curtea Constitutionala a validat alegerile. Hotararea urmeaza a fi inmanata in adresa Parlamentului. De aceea saptamana viitoare poate fi prima sedinta a Parlamentului.”

Intre timp liderii AIE, ne-au informat ca nici la intrunirea pe care au avut-o astazi nu s-a convenit asupra persoanelor care urmeaza sa detina functiile de sef al statului, presedinte al parlamentului sau premier, dar au anuntat ca se vor decide asupra acestora imediat ce vor fi finalizate discutiile despre viitoarea structura a legislativului si cea a guvernului propusa de catre expertii celor 4 partide.

In schimb AIE e gata sa demareze chiar in aceasta saptamana dialogul cu PCRM cu privire la alegerea viitorului sef al statului, dupa cum a remarcat presedintele PLDM, Vlad Filat: “Am vorbit si despre modul in care vom discuta cu PCRM. Probabil pentru zilele urmatoare vom adresa o invitatie pentru a avea primul dialog. Urmeaza vineri, asa cum am primit invitatie de la CEC la inmanarea legitimatiilor. Probabil ca acolo va fi prima intalnire, primul contact cu comunistii. Eu cred ca la prima intalnire si nu numai urmeaza sa asiguram o transparenta procesului care inseamna discutii cu PCRM. Decizia va fi una politica vis-a-vis de cine trebuie sa ocupe functia de presedinte al tarii si acest lucru ca decizie politica ii va apartine AIE.”

Daca liderii AIE s-au aratat mai devreme dispusi sa poarte doar discutii cu PCRM, nu si negocieri, dupa intrunirea de astazi, unii dintre ei par sa excluda deja o diferenta de inteles intre cele doua abordari. Liderul PD, Marian Lupu: „Din momentul in care vorbim de dialog cu PCRM, un dialog care se impune, sa nu uitam ca acest dialog, nu ma tem nici chiar de cuvantul negocieri. Haideti sa ne aducem aminte si de modelul anului 2005, cand s-au purtat chiar negocieri. Negocierile nici pe departe nu inseamna neaparat partajarea de functii. Sunt lucruri importante pentru tara, directiile de miscare, principiile de politica interna, de politica externa. Si eu gandesc ca asta trebuie sa fie punctul de plecare. Sa nu uitam ca PCRM chiar si in plina campanie electorala a anuntat 5 principii. Poftim, sunt 5 principii care trebuie sa fie puse pe masa, discutate, dialogate, negociate pentru a se ajunge la o formula optimala, una echilibrata si una stabila pentru depasirea crizei politice in aceasta tara. Pentru mine si semantic, dar si pe partea de continut mai putin conteaza, dialog sau negocieri. De fapt avem un sir de subiecte, care pe de o parte au fost fixate in declaratia privind formarea coalitiei AIE, pe de alta parte sunt unele subiecte care au fost anuntate de catre PCRM. Si de ce dialogul pe marginea acestor principii n-ar fi fost dialog sau negocieri. Eu nu vad nici o diferenta in acest sens.”

Liderii AIE reitereaza ca majoritatea parlamentara le apartine celor patru partide, care trebuie in opinia lor sa guverneze RM. Ei exclud in continuare partajarea celor mai importante functii in stat cu PCRM.
XS
SM
MD
LG