Linkuri accesibilitate

Georgia: ne luăm rămas bun de la Uniunea Sovietică


Incheierea procedurilor de retragere din Comunitatea Statelor Independente post-sovietice.

Georgia a completat astazi procedurile de retragere din Comunitatea Statelor Independente. Este prima ţara din fosta Uniune Sovietica, cu excepţia ţărilor baltice care se retrage din această organizaţie, vazută în general ca un instrument în mîna Moscovei pentru a-şi menţine controlul asupra ţărilor din fosta URSS.


Evoluţia de astazi este ultima etapa de distanţare a Georgiei de CSI, dupa războiul ruso-georgian din august anul trecut. Decizia a fost luata pe 12 august 2008, dupa ofensiva rusa impotriva localitaţii Ţhingvali şi era anunţata astfel de preşedintele Georgiei, Mikail Saakashvili: „Cu siguranţă trebuie să părăsim CSI-ul. CSI-ul este o organizaţie care a eşuat total ca organizaţie internaţională. Este un fel de combinaţie post-sovietică ce n-a fost în stare să facă nimic pentru a împiedica această tragedie. Părăsind această organizaţie, ne luam rămas bun de la Uniunea Sovietică”.

La un an de la această decizie, adjunctul ministrului georgian de externe, David Jalagania a declarat că Georgia mai rămîne parte a unor acorduri de comerţ şi a celor privind libera tracere a frontierelor dintre ţările CSI.

Rusia a reacţionat ponderat faţă de aceasta ultima etapa a retragerii Georgiei din CSI. Ministerul rus de externe a spus că este dreptul suveran al oricărei ţări de a adera sau de a se retrage din diferite organisme internaţionale, dar a lăsat să se înţeleagă ca cei care vor avea de suferit vor fi cetăţenii Georgiei. Primul adjunct al preşedintelui comitetului de afaceri externe al Dumei de stat, Leonind Slutsky este citat de agenţia France Presse cu declaraţia că ar fi o miscare , “imprundenta “ a Georgiei.

Analistul politic Georgian Tornike Şalașenidze spune că Georgia nu avea nici o alta cale dupa razboiul de anul trecut, decit sa părăseasca organizatia: „Era de neimaginat să raminem într-o organizatie al cărui membru de baza nu ne respecta suveranitatea şi integritatea teritorială. Rămînerea in CSI ar fi însemnat capitularea noastra şi acceptarea realităţilor impuse de Rusia. Am plecat la momentul potrivit şi în mod corect. Daca am fi plecat mai devreme, gestul nostru ar fi putut fi interpretat drept un gest provocator si de confruntare”.

In CSI au ramas 11 ţări din spaţiul fost sovietic: Moldova, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazahstan, Kyrghistan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina si Uzbechistan.




XS
SM
MD
LG