Linkuri accesibilitate

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ziua convocării noului Parlament


Voronin nu a consultat liderii celor 4 partide aliate.

Liderii coalitiei liberal-democrate sustin ca data primei sedinte a Parlamentului este una intarziata. Ei spun ca seful statului, probabil s-ar fi gandit ca e bine sa fie el cel care da tonul sarbatoririi Zilei Independentei pe care comunistii au transformat-o in Ziua Republicii, iar la 28 august mai e si o sarbatoare religioasa - Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Daca ne amintim, anume o alta sarbatoare, cea a Inaltarii Domnului, a fost cauza aminarii alegerilor Presedintelui Republicii din 28 mai, pe 3 iunie.

Dar, ma intrebai Vasile daca a consultat sau nu seful statului, liderii celor 4 partide necomuniste de opozitie. Nu a facut-o si nici legea nu-l obliga s-o faca. Dar, in cazul dat o eventuala consultare cu liderii celor patru fractiuni ar fi fost mai degraba un aspect ce tine de cultura politica. Cu atat mai mult ca cele 4 formatiuni constituie o majoritate parlamentara si asa cum spun si liderii lor ar fi fost bine daca presedintele in exercitiu le-ar fi cerut si parerea dansilor. In opinia lor data e intarziata dar nimic nu mai poate fi modificat. Cei patri lideri sunt suparati pe actualul presedinte in exercitiu care si-a permis plecarea in concediu, la fel cum a procedat si majoritatea deputatilor comunisti pe timp de criza profunda. Ei sutin ca ar fi fost mult mai potrivit daca prima sedinta ar fi fost convocata imediat dupa validarea rezultatelor scrutinului electoral de catre Curtea Constitutionala.

„Satul arde, dar baba se piaptana", asa a comentat si Arcadie Barbarosie, director executiv al Institutului de Politici Publice, actiunea sefului statului de a semna decretul de convocarea a noului parlament la data de 28 august. Potrivit lui, 28 august este ultimul termen, iar conditiile grele in care se afla Moldova impun formarea guvernului cat mai urgent. In cadrul primei sedinte, noii alesi urmeaza sa accepte demisia actalului Cabinet de ministri, care va deveni unul provizoriu cu atributii limitate.

Chair si daca s-a tergiversat timpul, deputatii din opozitie cred ca prima zi va fi una productiva si se va reusi sa aleaga prsedintele parlamentului si sa stabileasca numarul si componenta comisiilor parlamentare. Tot atunci vor fi constituite si fractiunile parlamentare. Imediat, daca deputatii sunt de acord, se constituie fractiunile parlamentare. In cazul in care nu exista consens, se declara inchisa sedinta de constituire si se acorda cel mult 10 zile pentru formarea fractiunilor. Odata cu formarea fractiunilor parlamentare, de regula una sau o coalitie de fractiuni declara despre constituirea majoritatii parlamentare, iar celelalte fractiuni se pot declara in opozitie. Nu se intrezaresc careva motive ca sa se tergiverseze timpul. Coalitia de guvernare „Alianta pentru Integrarea Europeana” (PLDM, PL, PDM si AMN) are impreuna 53 de mandate, iar PCRM – 48.
XS
SM
MD
LG