Linkuri accesibilitate

Barack Obama despre strategia militară a Statelor Unite în epoca post-războiului rece


Președinte Barack Obama vorbind la Convenția veteranilor de război
Președinte Barack Obama vorbind la Convenția veteranilor de război
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama este de parere ca strategia militara a tarii nu este adaptata perioadei de dupa incheierea razboiului rece. Ce a mai spus seful executivului American la Conventia Veteranilor de Razboi din Arizona ?

Barack Obama a declarat ca sint cheltuiti bani cu o doctrina si arme care se potrivesc mai mult unui adversar ca fosta Uniune Sovietica si reliefului Europei decit terenului si conditiilor din Afganistan. “La douazeci de ani de la incheierea razboiului rece, aceasta situatie nu este acceptabila. Este iresponsabila.” – a spus Obama.

Referindu-se la Afganistan, presedintele a aratat ca fortele americane si aliate depun eforturi considerabile pentru ca alegerile programate joi sa se desfasoare in conditii adecvate de securitate. Presedintele a adaugat ca noua strategie Americana ia in considerare ca Al-Qaida si-a mutat bazele in zone greu accesibile din Pakistan si ca, in aceste conditii, forta militara nu va izbindi de una singura. Pe de alta parte Obama a spus ca lupta impotriva insurgentilor din Afganistan este esentiala pentru securitatea nationala americana.

Cit despre Irak, presedintele si-a reafirmat angajamentul de a retrage fortele combatante pina in august anul viitor si toate efectivele pina la sfirsitul lui 2011. Intr-o perioada in care administratia sa are mare nevoie de sprijin in Congres, Barack Obama nu a ezitat sa critice aspru anumiti membri ai forului legislativ si firme din domeniul apararii, care cheltuiesc nesocotit banul public. El a atacat contractele acordate fara competitie si care contribuie la imbogatirea unor firme, in dauna intereselor contribuabilor si securitatii tarii. Obama a spus ca lobbyisti incearca sa obtina finantare pentru sisteme de armament despre care armata spune ca nu are nevoie si a criticat membrii ai Congresului care, de dragul de a mentine locuri de munca in circumscriptii finanteaza proiecte de care nu e nevoie cu “bani pe care nu-i avem”. Presedintele considera ca o astfel de risipa de resurse este inacceptabila in conditiile in care tara e angajata in doua razboaie si traverseaza o perioada de recesiune.

In discursul rostit in Arizona, Barack Obama l-a elogiat pe fostul sau rival la presedintie, senatorul republican John McCain pentru incercarile acestuia de a reforma sistemul de achizitii militare si a reduce cheltuielile.
XS
SM
MD
LG