Linkuri accesibilitate

Reapariția navei ruse „Marea Arctică”


O navă comercială cu echipaj rusesc, dispărută pe 28iulie, a fost găsită ieri în apropiere de insulele Capului Verde în oceanul Atlantic, foarte departe de destinaţia ei iniţială. În tot acest răstimp s-a crezut că nava pornită din Marea Baltică spre Algeria fie a fost capturată de piraţi, fie implicată într-o dispută comercială. Mai multe despre ciudatele aventuri ale navei căutate de 10 zile de forţele navale ruseşti cu ajutorul NATO, de la Alexandru Eftode.

Dacă nava ar fi fost capturată de piraţi, acesta ar fi fost primul caz de piraterie în apele europene în timpurile moderne. Dar ce s-a întâmplat în realitate cu vasul de 4 mii de tone, 98 de metri lungime, încărcat cu cherestea de aproape 2 milioane de dolari, încă nu se ştie.

Ministrul rus al Apărării, Anatolii Serdiukov i-a raportat ieri preşedintelui Dmitri Medvedev că forţele navale ruseşti au găsit nava în apropierea insulelor Capului Verde, la vest de ţărmurile Africii şi la mare distanţă de destinaţia ei din Marea Mediterană, Algeria. Cei 15 marinari ruşi care formau echipajul au fost preluaţi de o navă militară rusească şi urmează a fi trimişi acasă. Serdiukov a spus că ei sunt interogaţi pentru a afla ce s-a întâmplat, dar deocamdată misterul n-a fost spulberat.

Nava se cheamă „Marea Arctică”, este proprietatea unei firme înregistrate în Finlanda de trei oameni de afaceri ruşi, are echipaj rusesc şi navighează sub pavilion maltez. Ea a dispărut după ce traversase Canalul Mânecii, între Marea Britanie şi Franţa, pe 28 iulie.

Suspiciunile că ar fi fost capturată de piraţi au apărut când autorităţile maritime malteze au spus că au primit informaţii cum că 4 zile mai devreme, în timp ce traversa Marea Baltică, în apele suedeze, la bordul vasului ar fi urcat un grup de bărbaţi înarmaţi şi mascaţi, dîndu-se drept poliţişti anti-drog. Membrii echipajului ar fi fost capturaţi, legaţi, iar unii bătuţi şi răniţi. Atacatorii ar fi părăsit vasul după aproximativ 12 ore cu ajutorul bărcilor gonflabile.

S-au făcut tot felul de speculaţii: de la faptul că nava ar fi fost implicată într-o încurcată dispută comercială, până la capturarea ei de către piraţi sau spioni, care ar fi avut ca ţintă o încărcătură secretă, poate chiar o încărcătură nucleară.

După ce „Marea Arctică” nu a ajuns la destinaţie, în Algeria, pe 4 august, forţele navale ruseşti au început căutările. Ministrul rus al Apărării a spus că eforturile de căutare intense au durat 10 zile. A fost una din rarele acţiuni coordonate între Rusia şi NATO. Anatolii Serdiukov nu a dat detalii despre cum a fost găsit vasul, sau ce se va întâmpla cu el de acum încolo, dar a promis să spună mai multe mai târziu.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG