Linkuri accesibilitate

Cecenia: Bizantinismul politicii ruse


Ahmed Zakaiev la conferința de presă de la Londra cu reprezentantul guvernului Federației Ruse
Ahmed Zakaiev la conferința de presă de la Londra cu reprezentantul guvernului Federației Ruse

Un Congres mondial al cecenilor cu sprijinul fostului lider cecen Ahmed Zakaiev

Cu numai doi ani în urmă, Rusia cerea extrădarea din Marea Britanie a fostului lider cecen Ahmed Zakaiev, pe care-l acuza de terorism. Anul trecut încă, premierul Putin acuza Londra ca s-a transformat în refugiul de predilecţie al forţelor anti-ruseşti. Şi acum, cu aprobarea Kremlinului, autorităţile pro-cecene negociază cu Zakaiev organizarea unui Congres mondial al cecenilor. Este memoria politicienilor atât de scurtă sau ce alte mecanisme au determinat această schimbare de 180 de grade? Ileana Giurchescu rezumă analiza semnată de Aslan Dukaev, directorul redactiei pentru Caucazul de Nord al Europei libere (www.europalibera.org/content/article/1801600.html).

Şeful parlamentului cecen s-a aflat săptămâna trecută la Londra unde a discutat cu seful guvernului cecen în exil un proiect de colaborare, în vederea „consolidării poporului cecen”. Ocazie cu care a confirmat faptul că misiunea sa era susţinută de preşedintele Medvedev si premierul Putin.

Cu numai doi ani in urma, preşedintele Putin pe atunci, cerea extrădarea lui Zakaiev, declarând la o reuniune G-8 „avem toate dovezile, fotografii, film” care demonstreaza activitatea sa criminală. Iar un an mai tirziu, acuza Marea Britanie că adăposteşte grupări anti-ruseşti, care s-ar putea asemui cu Armata Republicana Irlandeză. Şi acum, o schimbarea de 180 de grade. Rusia renunţat de la o zi la alta la principiul „nu negociem cu teroriştii”. De ce ?

O primă explicaţie este că de fapt nu a crezut nici odată că Zakaiev a fost implicat in activităţi teroriste sau criminale. Şi că atunci când procuratura rusa a cerut extrădarea liderului cecen din Marea Britanie nu ar fi prezentat de fapt nici o dovadă. Mai degrabă un exerciţiu de retorică pentru consum intern.

În al doilea rând şi poate mult mai important, Kremlinul începe să fie profund nemulţumit de actualul lider pro rus, Ramzam Kadirov. Din noiembrie 2008, cel puţin patru critici ai regimului său au fost asasinaţi. Deşi Kadirov respinge orice amestec, crimele au pus Kremlinul într-o situaţie neplăcută. Concomitent, situaţia securităţii în Cecenia se deterioreaza dupa o perioada de acalmie relativă iar stilul autocrat al lui Kadirov nu face decât să arunce şi mai mulţi tineri în braţele opoziţiei armate.

La plănuitul „Congres mondial al cecenilor” este de aşteptat ca echipa lui Zakaiev să exploateze toate aceste insuccese. El ar putea cere anchetarea serioasă a crimelor şi o amnistie generală pentru ceceni întemniţaţi, sub acuzaţia de participare „într-o formaţiune armată ilegală”. Şi se aşteaptă ca Zakaiev să insiste pe lângă autorităţile ruseşti să nu mai persecute familiile celor care luptă în opoziţie pentru că prin această politică nu fac, de fapt, decât să împingă şi mai multi in rezistenţă.

Agenda lui Zakaiev este foarte diferită de cea a autorităţilor cecere care ar dori numai o raliere a diferitelor grupări în spatele preşedintelui Kadirov. Dar organizarea Congrecului, cu bine cuvântarea Kremlinului, ar putea indica faptul că Rusia a înţeles că trebuie să-ţi schime tactica în Cecenia.
XS
SM
MD
LG