Linkuri accesibilitate

Afganistan: dezbatere electorală în premieră


Dezbaterea televizată privită pe o stradă din Kabul
Dezbaterea televizată privită pe o stradă din Kabul

Hamid Karzai față în față cu doi contracandidați în alegerile prezidențiale

Într-o dezbatere televizată în direct duminică la Kabul, preşedintele afgan Hamid Karzai s-a confruntat cu doi dintre principalii săi contracandidaţi la alegerile prezidenţiale de pe 20 august. Dezbaterea care a durat două ore a fost difuzată de televiziunea de stat din Afganistan, precum şi de Radio Afganistanul Liber, serviciul afgan al postului nostru de radio. Directorul serviciului afgan, Akbar Ayazi, a moderat discuţiile.

Dezbaterea electorală a fost o premieră pentru Afganistan. În timp ce candidaţii opoziţiei, Ashraf Ghani şi Ramzan Bashardost au folosit ocazia pentru a critica actuala administraţie, principalul mesaj al preşedintelui actual, Hamid Karzai s-a axat pe nevoia reconcilierii cu insurgenţii talibani. El a spus că planurile şi viziunea administraţiei sale se bucură de o largă aprobare internaţională.

Potrivit lui Karzai, astăzi există condiţii propice pentru începerea acestui proces de reconciliere. El s-ar bucura de o înţelegere tot mai mare în lumea islamică, în special din partea Arabiei Saudite, precum şi din partea Statelor Unite. America şi NATO, a spus Karzai, au înţeles că pacea este esenţială şi trebuie să fie instalată printr-un proces de reconciliere între afgani, nu prin lupte. El a propus organizarea unui consiliul naţional la care să fie reprezentaţi toţi afganii, să fie invitaţi de asemenea talibanii şi liderii organizaţiei Hezb-i-Islami. În paralel, ar trebui să continue şi discuţiile în procesul regional de pace între Afganistan şi Pakistan.

Afganistan: Dezbaterea prezidențială la TV
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00


Planurile au fost criticate de Ramzan Bashardost. Supranumit uneori “Gandhi al Afganistanului” pentru ascetismul şi stilul său populist, Bashardost a spus că negocierile cu talibanii nu pot avansa câtă vreme în guvernul de la Kabul rămân foşti lideri ai combatanţilor anti-talibani. “Principala nemulţumire a oamenilor este corupţia şi existenţa în guvern a unor foşti lideri ai clanurilor combatante, a unor asasini”, a declarat Bashardost. Fost ministru pentru planificare în guvernul lui Karzai, el a atacat cel mai dur starea de lucruri actuală din Afganistan şi a chemat alegătorii să voteze pentru o schimbare veritabilă: "Bashardost le-a cerut concetăţenilor să nu creadă în cuvintele nici unui candidat, nici măcar în ale sale, atunci când li se promite reconstrucţia Afganistanului sau întărirea justiţiei şi statului de drept, ci să-i judece pe fiecare după faptele lor din trecut."

Celălalt candidat, Ashraf Ghani l-a criticat pe preşedintele Karzai pentru că şi l-a ales ca partener în aceste alegeri pe un fost comandant de gherilă. Ghani, care a fost ministru de finanţe în Afganistan şi a lucrat la Banca Mondială, l-ea promis alegătorilor să creeze 1 milion de locuri de muncă noi şi o administraţie eficace. El i-a felicitat pe afgani pentru că, pentru prima dată, îşi pot alege preşedintele în mod independent. Indiferent cu cine vom vota, este important să votăm, iar când votăm nu trebuie să ne lăsăm influenţaţi de bani sau forţă, a spus Ghani.

Principalul oponent al preşedintelui Karzai, Abdullah Abdullah nu a dorit să participe la dezbaterile de duminică. Potrivit sondajelor de opinie, Abdullah se afla pe locul doi în preferinţele de vot, după preşedintele actual, iar Bashardost şi Ghani se află pe locurile trei şi patru.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG