Linkuri accesibilitate

Puterea cu schelet și scheletul fără putere


Corina Fusu și Veronica Abramciuc în studioul EL
Corina Fusu și Veronica Abramciuc în studioul EL

Despre șansele negocierilor între AIE și PCRM

Doamnelor si Domnilor, bine v-am găsit.

La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale PUNCT si de la CAPAT. Tema editiei de astazi deriva din intrebarile dumneavoastra pe care mi le adresati cu diverse ocazii, atunci cind ne intilnim in strada, ne telefonati la redactie sau imi scrieti mesaje dupa aparitiile de la ProTV. Sint si eu extrem de curios sa imi dau seama cum va porni la drum noul corp de deputati. Va gasi oare (?) solutiile salvatoare, ca sa nu intre intr-o noua criza parlamentara care sa toace bani, nervi, sanatate si mai ales sa provoace, fereasca Dumnezeu, o stare de lehamite, pe care sa nu o poata masura nici macar barometrele de opinie publica. Asadar despre aceasta vom discuta astazi cu invitatele emisiunii, deputata comunista Veronica Abramciuc, pe care o mai stim drept fruntasa a Partidului socialistilor « Patria-Rodina », si deputata liberala Corina Fusu
.

Vasile Botnaru: Intrucit coalitia are deja dreptul moral sa initieze discutii cu Patidul comunistilor, cum va fi depasita faza de eventual impas in situatii concrete, atunci cind va veni vorba despre alegerea presedintelui ? Dar si pe termen lung, cum se poate construi o convietuire? Corina, ce vreti de fapt de la comunisti ?

Corina Fusu
Corina Fusu: La 29 iulie in Republica Moldova a biruit democratia. Partidul comunistilor a demonstrat ca a esuat. In 2005, PCRM a venit la putere asumindu-si lozinca opozitiei. As indrazni sa spun ca a furat dezideratul opozitiei, ma refer la vectorul european. In cele din urma a fost o farsa, o mimare, deoarece PCRM si-a propus lucrul acesta doar pentru a cistiga alegerile. PCRM a stiut sa duca in eroare opinia internationala si institutiile europene prin acest vector declarat.

Vasile Botnaru: Dar de acum inainte ?

Corina Fusu: De acum inainte trebuie, in primul rind, sa ducem la bun sfirsit cele 5 obiective pe care si le-a propus Alianta pentru Integrare Europeana si anume: restabilirea statului de drept; depasirea crizei social-economice si asigurarea cresterii economice; descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale; reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova si integrarea europeana a Republicii Moldova si promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente si responsabile.

Vasile Botnaru: Cum vor fi atinse aceste obiective ? Fara comunistii care vor avea suficient de multe mandate in viitorul parlament aceste obiective sunt greu de realizat.

Corina Fusu: In prima sedinta a parlamentului este cert ca vom putea alege presedintele parlamentului. Si acesta va fi primul pas, foarte important, dupa care vor urma si ceilalti. Intr-adevar, problema rezida in alegerea presedintelui Republicii Moldova si aici ar fi o piedica, pentru ca Vladimir Voronin insista ca este presedinte in exercitiu. De fapt, el nu este altceva decit presedinte al parlamentului care indeplineste, prin cumul, si functia de presedinte al Republicii Moldova. O data ales presedintele parlamentului, in caz daca nu se reuseste alegerea presedintelui Republicii Moldova cu votul a 61 de deputati, el devine si presedinte al Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Am sa concretizez intrebarea – ce vreti astazi, in faza de discutii, negocieri de la comunisti pentru ca sa devina posibila depasirea acestui impas ?

Corina Fusu: Am dori ca Partidul comunistilor sa isi tina obligatiunea exprimata in fata electoratului si sa isi asume responsabilitatea faptului ca daca ne pomenim in impas si in imposibilitatea de a alege guvernul, atunci populatia va avea de suferit, deoarece sintem deja in criza, iar depasirea acestei crize depinde foarte mult si in mod esential de ajutorul care ne poate veni de la structurile internationale, europene, cit si Banca Mondiala, FMI. Organisme care, de altfel, intr-o discutie cu cei patru lideri ai partidelor componente ale aliantei, au vorbit despre aceasta stricta conditionare – formarea unui guvern cu orientare clara, si atunci vor veni si ajutoarele financiare din exterior. Partidul comunistilor in cazul dat nu trebuie sa se autoidentifice ca si o suma de membri doar ai acestui partid, dar ca si politicieni responsabili pentru criza in care ne-am pomenit. Si trebuie sa se implice alaturi de celelalte partide pentru a depasi aceasta criza.

Vasile Botnaru: Doamna Veronica Abramciuc, acum parerea dumneavoastra, oare se poate da curs acestei invitatii ?

Veronica Abramciuc
Veronica Abramciuc
: Pentru mine este cam hazlie propunerea aceasta de a chema Partidul comunistilor sa se implice, deoarece fix cu citeva luni in urma opozitia nu s-a implicat si a ignorat complet alegerile presedintelui tarii.

Vasile Botnaru: Si atunci ce facem ? Ne razbunam ?

Veronica Abramciuc: Problema este de asa natura : aceasta formula de construire a scheletului puterii este din start gresita. Traditiile europene dicteaza ca partidul care a acumulat cel mai inalt rezultat la alegeri se socoate biruitor in alegeri. Si este evident ca biruitor in alegerile din 29 iulie este PCRM care a acumulat aproape 45 de procente si este la o distanta de trei ori mai mare decit urmatorul partid – PLDM.

Vasile Botnaru: Doamna Abramciuc, aditem ca teoretic sinteti iningatori, dar la modul practic nu pueti forma guvernul, deoarece nu aveti cu cine.

Veronica Abramciuc: Traditiile europene vorbesc despre faptul ca partidul care a biruit este intiatorul formarii scheletului puterii. Deci, urmind logica europeana, daca ar fi sa excludem standarde duble, PCRM ar fi trebuit sa initieze formarea scheletului puterii. Alta este problema ca aceste trei forțe care au fost si in parlamentul precedent, au anuntat din start ca ele formeaza coalitia anticomunista si la ele a aderat si Partidul Democrat sub conducerea domnului Lupu. Eu consider ca formula din start gresita nu poate avea succes. Si viziunea mea, ca analist politic si ca deputat, este ca aceasta coalitie nu va avea succes deoarece este si exemplul Ucrainei unde fortele politice componente au fost mult mai apropiate si baza lor electorala a fost mult mai apropiata. Insa ceea ce are loc acum in Ucraina noi vedem destul de clar. Daca ne uitam la coalitia ce se formeaza, baza electorala a trei partide este mult mai apropiata – am in vedere PL, PLDM si AMN. In ceea ce priveste electoratul Partidului Democrat, este un electorat mult mai apropiat de electoratul PCRM. De aceea eficacitatea acestei coalitii este sub un mare semn de intrebare.

Vasile Botnaru: Si din aceasta cauza nu vreti sa o ajutati astazi dindu-i opt voturi necesare pentru alegerea presedintelui ?

Veronica Abramciuc: Nu-i problema in opt vouri, este problema in corectiudinea si cinstea politicienilor cind procedeaza la formarea scheletului puterii. Daca intr-adevar aceasta coalitie a acumulat voturi desule penru a alege presedintele parlamentului, si destule pentru a alege prim-ministrul si guvernul, nu e nici o problema. Mai este insa si PCRM, care are o baza electorala destul de mare si acesti oameni sint cetateni ai Republicii Moldova si interesele lor necesita sa fie respectate. In aceste conditii ar fi, poate - in viziunea mea, nu e vorba de viziunea PCRM, ar fi, zic, corect ca candidatura propusa la presedintia tarii sa fie din partea comunistilor, cu conditia sa nu fie la moment angajata politic aceasta figura, si sa fie acceptabila pentru opozitie. Si atunci, probabil, asta ar fi unica iesire din situatie cind s-ar atinge o intelegere, cind comunistii ar vota posibil si guvernul, si presedintele opoziiei, iar opozitia ar vota candidatura partidului care a acumulat cel mai mult, adica din partea comunistilor. Si nu este numaidecit ca el sa fie comunist la etapa actuala.

Vasile Botnaru: Din aceasta rezulta, doamna Abramciuc, ca PCRM, sau dumneavoastra personal credeti ca in continuare funcia-cheie, functia de baza este cea a presedintelui, a sefului de stat ?

Veronica Abramciuc: Da, functia-cheie, functia de baza este cea a presedintelui, a sefului de stat. Si aici eu ma conduc de buchia legii si nu sint de acord cu doamna Corina Fusu, deoarece conform Constitutiei, presedintele Voronin nu a incalcat legislatia in vigoare. Presedintele isi indeplineste functia in exercitiu pina la alegerea altui presedinte.

Vasile Botnaru: Dar, doamna Abramciuc, sintem intr-o republica parlamentara in care cel mai imporant functionar public ar trebui sa fie presedintele parlamentului.

Veronica Abramciuc: De acord, domnule Botnaru, cu acest lucru si optez pentru aceasta, dar, spre regret, nu s-au facut modificarile necesare la Constitutie si la legislatia in vigoare pentru a intari aceasta formula de republica parlamentara.

Vasile Botnaru :Doamna Corina Fusu, este posibila astazi o asemenea formula de compromis in care sa fie aleasa o persoana acceptata de toata lumea care sa fie propusa de comunisti ?

Corina Fusu: Mai intii as avea urmatoare replica. Bineinteles, PCRM mai reprezinta inca interesele unui anumit electorat, ceea ce nu inseamna de loc ca noua guvernare, Alianta pentru Integrare Europeana, va neglija cumva interesele unei paturi a societatii. Vreau sa remarc faptul ca tocmai electoratul Partidului comunistilor astazi este intr-o situatie de mare saracie, cu pensii foarte mici, cu salarii foarte mici si aceasta stare de lucruri nu este altceva decit rezultatul unei saraciri, citeodata imi pare premeditate, a populatiei Republicii Moldova, a dezinformarii si a manipularii, iar in ultimul timp, chiar si a propagandei, care este facuta prin intermediul audiovizualului. In al doilea rind, as vrea sa remarc faptul ca in Constitutia Republicii Moldova scrie ca presedinte al Republicii Moldova o persoana nu poate fi decit doua mandate consecutiv. Prin urmare, domnul Voronin deja se afla in ilegalitate, daca se considera presedinte in exercitiu. Cred ca articolul din constitutie la care s-a referit doamna Abramciuc este aplicabil in cazul presedintelui Republicii Moldova care si-a incheiat cel dintii mandat si atunci ar avea in continuare dreptul sa exercite mandatul pina la depunerea juramintului de catre un nou presedinte.

Vasile Botnaru : Ma iertati, dar dumneavoastra ma duceti in zona expertizelor juridice, or eu vreau de la dumneavoastra solutii de iesire din impas.

Corina Fusu: Doamna Abramciuc a spus ca Partidul comunistilor ar fi gata …

Veronica Abramciuc: Nu, eu nu am confirmat ca “ar fi gata”. Eu am spus ca ar fi acceptatbila pentru PCRM “o urmatoare solutie”.

Corina Fusu: … adica ar sprijini un presedinte neaafiliat politici, o personalitate stimata in societate. Noi am trecut deja prin aceasta experienta. De fiecare data PCRM bineinteles a propus la alegerile presedintelui si un contracandidat. Data trecuta a fost domnul Gheorghe Duca. Recent a fost profesorul Veaceslav Gropa.

Vasile Botnaru: Dar, nu era de-a adevaratelea, pe bune, doamna Corina Fusu. Toata lumea isi dadea seama ca erau candidati formali.

Corina Fusu: De unde stim noi ca de aceasta data va fi « pe bune » ?

Vasile Botnaru: Pentru ca nu va mai fi contracandidatul Vladimir Voronin, pentru ca nu poate sub nicio forma sa mai candidezse o data.

Corina Fusu: Este bine cunoscuta practica PCRM de a folosi oameni care in aparenta nu sunt loiali acestui partid, dar pina la urma asta fac. Si ma refer la multe alte functii, nu doar la functia de presedinte al Republicii Moldova.


Vasile Botnaru: Ce ar trebui sa se intimple ca sa ii credeti, sa va convinga ca acesta este un candidat pentru care isi vor da toate 48 de voturi?

Corina Fusu: Este de fapt problema Partidului comunistilor care il are la conducere pe Vladimir Voronin, o personalitate foarte autoritara. Nu stiu cum este atmosfera in acest partid, dar presupun ca este una la fel de autoritara precum autoritar a fost in relatiile cu propriul popor cind a constituit aceasta verticala a puterii si a exercitat aceasta putere absoluta in zilele de 7 si 8 aprilie, cind a reprimat protestele pasnice, s-a aplicat tortura, s-au incalcat flagrant drepturile omului.

Vasile Botnaru: Doamna Abramciuc, cum ar trebui sa se discute intre voi, noua alianta si PCRM, astfel incit sa va credeti unii pe altii si sa nu aveti suspiciuni ?

Veronica Abramciuc: Eu nu ma refer la viitoarea candidatura a presedintelui, persoana cunoscuta in societate, din alt domeniu decit cel politic. Ca politician pledez pentru faptul ca viitorul presednte sa fie neaparat politician. Ca sa inteleaga procesele care au loc. Dupa cum nu este acceptabil ca in sala de chirurgie sa fie invitat un profesionsit din alt domeniu si sa i se incredinteze viata omului, la fel este inadmisibil ca soarta tarii sa i se incredinteze unei persoane care pur si simplu este cunoscuta sau este remarcata prin performante in alt domeniu. Republica Moldova este asezata geografic la intersectia intereselor marilor puteri. Viitorul presedinte al tarii trebuie sa fie politician de cariera ca sa inteleaga foarte bine procesele care au loc, aici in regiune, si ca sa le foloseasca. Cum, intre altele, le-a si folosit Vladimir Voronin – cuiva poate sa ii placa acest lucru, cuiva - nu, deci, sa foloseasca interesele marilor puteri pentru a scoate foloase in interesul tarii noastre.

Vasile Botnaru: Dar acum problema este cum sa il gasim pe acest om care sa convina unei majoritati suficient de importante care ar avea cel putin 61 de voturi in spate ?

Veronica Abramciuc: Daca ar fi bunavointa, dar bunavointa s-a compromis in momentul fostelor incercari de a alege un presedinte, zic, daca ar fi bunavointa, nu ar fi mare diferenta cine ar propune aceasta candidatura. Sau opozitia ar propune-o, dar ar fi convinsa ca aceasta candidatura este din sinul Partidului comunistilor, adica din echipa, nu neaparat din sinul acestuia. Mai corect ar fi « din echipa », pentru ca in echipa PCRM sint persoane care nu sint membri ai Partidului comunistilor. Sau PCRM ar propune aceasta candidatura.

Vasile Botnaru: Din mediul liberalilor ?

Veronica Abramciuc: Nu. Din sinul echipei sale si atunci s-ar atinge o intelegere de compromis, caci PCRM ar sustine alegerea presedintelui Parlamentului si Guvernului, iar opozitia ar sustine alegerea candidaturii din echipa comunistilor care nu ar fi nici membru al PCRM si ar fi la o egala distanta ait de la opozitie, cit si de la PCRM. Ar fi dupa calitati morale un arbitru. Asta-i unica formula pe care eu o vad, ca analist politic, cea mai reusita pentru a nu repeta experienta Ucrainei.

Vasile Botnaru: Ati risca sa dati si niste nume?

Veronica Abramciuc: Nu. Eu nu sint membra a PCRM, sint numai aliata in echipa lor. Eu nu vad nici o problema ca Partidul comunistilor sa ajunga si la o astfel de decizie de a oferi acele 8 voturi, fara nicio conditie pentu opozitie. Faptul ca eu lucrez in aceasta echipa de citeva luni pot spune destul de cinstiti ca nu prea am simtit autoritarism in aceasta echipa. Cert este ca PCRM nu doreste sa isi ia mantia pe care a avut-o opozitia in alegeri si in actiunile ei din parlamentul precedent, adica sa duca numaidecit tara la alegeri anticipate. Nu doreste. Deci, sa repete exemplul opozitiei. Partidul comunistilor priveste mai constructiv si la baza pune interesele tarii. De aceea eu nu vad niciun obstacol daca PCRM va decide sa ofere acele opt voturi, si anume numai opt voturi, pentru a testa cit de consolidata si durabila este opozitia la momentul cind isi da votul secret. Personal, in aceste conditii, daca va fi adoptata o astfel de decizie, il voi ruga mult pe conducatorul fractiunii sa imi permita sa fiu printre acei opt deputati care vom vota. Nu pentru faptul ca eu voi « trada » fractiunea comunistilor, ci pentru ca eu consider, asta-i convingerea mea, ca lucrul deputatului este de a-si exprima pozitia sa prin vot – pentru, contra sau a se abtine, deci a participa la votare.

Vasile Botnaru: Nu va contraziceti cumva atunci cind spuneti ca veti exprima pozitia personala, dar cu permisiunea sefului fractiunii ?

Veronica Abramciuc: Nu, nu ma contrazic deoarece, daca vor fi determinate cele opt persoane, eu nu as dori sa imi violez viziunile mele personale, stind intr-o parte in afara cabinei de vot. Eu as dori sa votez. Si pe viitor eu voi vota, sau pentru, sau contra. Insa niciodata nu voi demonstra incalcarea legislatiei in vigoare eschivindu-ma de la votare. De aceea, in conditia in care s-a creat, cind Partidul comunistilor va lua decizia sa ofere opt voturi, ceilalti 40 vor fi nevoiti sa nu participle la votare. Eu personal am viziunile mele si socot ca deputatul trebuie sa participe la votare. Din aceste considerente voi ruga sa fiu inclusa in grupul celor opt, asta va fi rugamintea mea. Si nu exclud faptul ca Partidul comunistilor este gata sa ofere, sa dea acele opt voturi pentru a salva tara si situatia. Insa asta nicidecum nu conduce la concluzai ca coalitia pe viitor va putea guverna tara eficient si va fi monolita. Noi consideram ca coalitia a mers intr-o formula gresita. Daca am spus ca Partidul comunistilor si Vladimir Voronin a folosit interesele marilor puteri pentru a scoate foloase pentru tara, atunci coalitia a folosit interesul marii puteri, in cazul dat occidentala, pentru a veni la putere. Insa aceasta nu inseamna ca ea a cucerit crdibilitatea la cealalta mare putere. De aceea eficacitatea conducerii Republicii Moldova si succesul depind anume de balanta intre aceste doua mari puteri.

Vasile Botnaru: Dumneavoastra vreti sa sugerati ca mai devreme sau mai tirziu se va asambla o alta alianta si eventual cu democratii veti guverna tara ?

Veronica Abramciuc: Nu, eu nu merg atit de departe. Ca analist pur si simplu constat faptul ca aceasta coalitie sau se va destrama degenerind in alta coalitie, sau va genera alegeri anticipate, mai devreme sau mai tirziu, dar oricum nu are sanse.

Vasile Botnaru: Revenind inca o data la calitatile unui candidat pentru functia de presedinte, pentru care dumneavoastra personal, si nu grupul de deputati comunisti, ar fi sa va dati votul, in ce conditii ati accepta sa il votati ?

Veronica Abramciuc: Eu personal as inainta fata de candidat urmatoarele conditii : unu – sa fie politician si experimentat, doi – sa fie corect astfel incit corectitudinea sa sa nu fie pusa la indoiala atit de catre opozitie cit si de comunisti si trei – sa fie din echipa comunistilor.

Vasile Botnaru: Corina, dumneavoastra ati fi de acord sa luati in calcul parerea personala a doamnei Abramciuc, care ar fi o potentiala votanta in favoarea presedintelui tarii ?

Corina Fusu: La etapa actuala pot spune doar atit: discutii cu reprezentantii Partidului comunistilor, cu conducerea Partidului comunistilor Alianta pentru Integrare Europeana nu a avut. Este deja o intelegere ca alianta, coalitie de guvernamint cu Partidul comunistilor nu poate avea loc intre noi. Nu sint excluse discutiile si dialogul cu membrii Partidului comunistilor in vederea gasirii unei solutii cit mai bune, cit mai in folosul cetatenilor Republicii Moldova.

Vasile Botnaru: Precizez : si cu membri ai fractiunii care nu sunt membri de partid, cum este si cazul doameni Veronica Abramciuc, care de fapt apartine Partidului socialistilor ?

Corina Fusu: Bineinteles, si a fractiunii, dupa ce va fi constituita. La moment pot spune : alianta cu Partidul comunistilor - nu, discutii, dialog – da. Pentru ca dialogul intotdeauna sugereaza idei. La etapa actuala pot spune ca nu putem accepta un candidat la functia de presedinte al Republicii Moldova din echipa comunistilor. Pentru ca echipa comunistilor a compromis deja reformele europene, vectorul european, statul de drept, drepturile omului. Trebuie deja prin fapte cncrete sa demonstreze, cel putin unii dintre ei, ca intr-adevar aspira la democratie si bunastare in Republica Moldova.

Vasile Botnaru: Pe final vreau sa va cer o lista de prioritati ale noului parlament, ale noului presedinte, ale noului sef de guvern. Cum le vedeti domniile voastre ? Doamna Abramciuc, dumneavoastra ce vedeti prioritar ?

Veronica Abramciuc: Prioritara ar fi corectitudinea relatiilor in politica pentru a nu compromite mai departe sectorul politic in fata cetatenilor de rind ai Republicii Moldova. Si in primul rind am in vedere corectitudinea si stima fata de baza electorala.

Vasile Botnaru: Cum ar trebui sa arate acest lucru in legi, in decizii concrete ? Ce ar trebui sa se faca pentru a se dovedi corectitudinea in raport cu electoratul?

Veronica Abramciuc: De la inceput aceasta s-ar vedea in negocierile la formarea scheletului puterii. Sistematic trebuie sa fie purtate consultatii intre componentele parlamentare ca sa nu fie exclusa pozitia si viziunea nici a unuia dintre jucatorii politici care au ajuns in parlament.

Vasile Botnaru: Corina, dumneata ce crezi despre prioritatile legislativului?

Corina Fusu: Parlamentul cu 52 de mandate este capabil sa asigure libertatea mass-media, reformarea in primul rind a audiovizualului public; sa garanteze indepedenta sistemului judecatoresc prin eliminarea oricarei influente politice si prin finalizarea reformelor in acest domeniu. Mai este Curtea de Conturi, care poate fi reformata de asemenea prin acte legislative. Deci, Alianta pentru Integrarea Europeana isi propune in primul rind restabilirea statului de drept si eliminarea « verticalei puterii ». Fara buna eficientizare a institutiilor democratice in stat nu putem vorbi nici despre cel de-al doilea pas care este depasirea crizei social-economice si asigurarea cresterii economice in Republica Moldova.

Vasile Botnaru: Adica lista de prioritati coincide cu continutul declaratiei semnate de cele patru formatiuni.

Corina Fusu: Exact.
Previous Next

XS
SM
MD
LG