Linkuri accesibilitate

Relația minoritate-majoritate și politica în Moldova


Daca plecam de la premisa ca exista egalitate, atunci majoritatea nu este altceva decat rezultatul asocierii mai multor minoritati, iar fiecare dintre noi facem parte oricand dintr-o minoritate. Singura solutie pe care o avem este sa ne asociem si sa cream majoritati. Asta ar fi un mecanism democratic. In orice grup uman va exista o minoritate, de un fel sau altul, care nu va accepta un aspect sau altul sustinut de majoritate. De ce spun asta, pentru ca la acest sfarsit de saptamana vom vorbi despre relatia majoritate-minoritate.

Minoritate langa minoritate formam majoritatile pe baza consensului, discutam. Acesta este lucrul cel mai important pe care il face democratia. Societatea este formata din majoritate si minoritate, indiferent din ce punct de vedere o privim. Probabil ca in Republica Moldova mai trebuie lucrat mult la toleranta.

Pentru cele patru partide parlamentare anticomuniste au votat putin peste 35 la suta din populaţia cu drept de vot. Este sau nu firesc în această situaţie să te gândeşti la faptul că vreo 65% din alegatori, probabil, nu împărtăşesc ideile, nu susţin conducătorii, politica „anticomunistă”?
Pentru comunişti au votat 27 la suta din populaţia cu drept de vot. E adevărat, au luat cele mai multe voturi. Da, dar în baza a ce ai concentrat toată puterea în mâinile partidului tău, dacă se vede de la o poştă că vreo 73% din populaţia ţării nu este cu tine! Şi asta se e de ceva timp.

Oleg Serebrian
A alege un sistem electoral care avantajeaza sistematic un partid descalifica acel sistem pentru ca inseamna ca dezavantajeaza sistematic o parte dintre cetateni, cei care nu vor vota cu respectivul partid ca prima optiune. Despre relatia majoritate-minoritate politica in Republica Moldova vorbim cu deputatul Oleg Serebrian, vicepresedintele Paridului Democrat.

In relatia dintre minoritate si majoritate problema fundamentala este intelegerea reciproca. Realizarea acestei intelegeri este impiedicata de decalajul prioritatilor. Pentru minoritate, solutionarea problemei nationale este problema numarul unu. Majoritatea considera ca relatia minoritate-majoritate este, evident, importanta, iar institutionalizarea ei este una dintre problemele de rezolvat.

Despre relatia minoritate-majoritate vorbim cu Valentin Kralov, Secretar al Partidului Socialiştilor, cel care in anii 1990-98 a detinut doua mandate de deputat; l-am invitat la discutie ca pe un reprezentant al etniei ruse.
XS
SM
MD
LG