Linkuri accesibilitate

Investițiile în promovarea democrației nu au fost suficiente


Valentina Cușnir
Valentina Cușnir

Declarațiile fostei deputate, Valentina Cușnir la întoarcerea de la audierile din Congresul american.

În comisia bipartizană, Helsinki din Congresul american au avut loc, joia trecută, audieri legate de alegerile anticipate din Moldova si perspectivele relatiilor americano-moldovene. Europa Libera a difuzat atunci un interviu cu unul din participanţi, Louis O’Neill, fostul şef al misiunii OSCE la Chisinău (www.europalibera.org/content/article/1794519.html).
Fosta deputată Valentina Cuşnir a participat la audieri, în perioada 6-7 august, alături de Nadine Gogu, director interimar al Centrului pentru Jurnalism Independent, de fostul şef al misiunii OSCE în Moldova, ambasadorul american Louis O Neill şi de adjunctul şefului misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Washington, Andrei Galbur. Revenită la Chişinău, Valentina Cuşnir a oferit mai multe amănunte despre ce s-a discutat la Washington. Relatează, Diana Răileanu:

Audierile în Congresul american s-au axat pe alegerile anticipate din iulie şi perspectivele relaţiilor americano-moldovene. În discursul său, Valentina Cuşnir s-a referit la violenţele ce au urmat alegerilor din aprilie, ea numârîndu-se printre victimele agresiunilor din 7 aprilie, când a ajuns la spital după ce, spune fosta parlamentară, a fost bătută de 2 poliţişti. Modul în care s-au comportat organele de forţă, spune Valentina Cuşnir, ar fi scos în evidenţă faptul că reformele democratice din ultimii ani au fost numai de faţadă.

„Ceea ce s-a întâmplat în aprilie la noi, demonstrează că investiţiile nu au fost folosite, nu au fost direcţionate acolo unde s-a cerut. S-a atras atenţia anume în acele direcţii unde Statele Unite au investit şi de fapt au scăpat de sub control. Că au investit foarte mult în dezvoltarea democraţiei la noi ca să ajungem la 20 de ani de la declararea independenţei şi suntem într-o situaţie mai proastă decât atunci”

Valentina Cuşnir spune că participanţii la discuţii au pledat pentru cooperarea între partidele care în urma alegerilor din 29 iulie au acces Parlament. Opoziţia, spune ex-deputata Cuşnir, a fost încurajată să dea dovadă de maturitate politică în procesul de negocieri.

Referindu-se la Transnistria, membrii Comisiei Helsinki ar fi sugerat vor îndemna Rusia să participe mai activ la negocierile în formatul „5+2”, singurul recunoscut internaţional, pentru soluţionarea diferendumului transnistrean: „Care, s-au exprimat ei, e mult mai simplu decât în Georgia, dar durează foarte mult. Eu le-am explicat că el demult putea fi rezolvat, dacă nu ar fi existat interese de grup care prin intermediul Transnistriei fac bani mari şi ar vrea să continuie acest lucru”

La începutul săptămânii viitoare, potrivit Valentinei Cuşnir, 3 membri ai Comisiei de Afaceri Externe a Congresului Statelor Unite vor veni la Chişinău pentru a se documenta despre situaţia din R. Moldova după alegeri.
.
XS
SM
MD
LG