Linkuri accesibilitate

Rezultatele alegerilor au fost validate de Curtea Constituțională


Decizia CC a satisfăcut toate formațiunile care au intrat în Parlament

Curtea Constituţională a examinat, a deliberat şi a decis să valideze rezultatele alegerilor anticipate din 29 iulie. Şi a respins contestaţiile Partidului popular Creștin Democrat, ale Partidului Liberal şi Alianţei Moldova Noastră. Din acest moment se poate spune că în noul parlament comuniştii au 48 de mandate, urmaţi de liberal democraţi cu 18, liberali cu 15 şi partidul democrat cu 13 mandate. Acum urmează să fie convocată prima şedinţă a noului Parlament.

Sase ore a durat sedinta CC, timp in care presedintele CEC a prezentat raportul privind desfasurarea campaniei electorale si a zilei alegerilor, iar unii concurenti electorali si-au adus argumentele in favoarea sesizarilor pe care le-au inaintat Curtii.

Reprezentantul AMN la CEC, Nicolae Raileanu s-a aratat nemultumit ca a fost respinsa cererea de a reexamina repartizarea mandatelor de deputat conform formulei D'Hont, care favorizeaza partidele mari. Potrivit lui Raileanu, legislatia nu prevede in mod expres ca mandatele trebuie distribuite anume dupa aceasta formula: „In decizie nu s-a spus nimic despre sesizarile noastre. Absolut nu s-a spus clar. Au fost admise, nu au fost admise, acceptate, neacceptate. ... Absolut. S-a spus doar despre sesizarea PPCD. Totusi aveam sperante ca pana la urma vor intra in esenta membrii CC. Decizia este definitiva, dar pentru CEDO ea ramane in vigoare pentru ca e vorba de alegatori, dar alegatorii sunt oameni. Deci este incalcat si un drept al alegatorilor. Ne vom consulta cu conducerea partidului, dar probabil ca vom ataca, deoarece cetateanul a votat pentru un concurent electoral, dar voturile s-au dus cu totul la alt concurent electoral. Deci, desigur ca nu e regula in acest sens”

L-am rugat pe presedintele CC, Dumitru Pulbere sa ne spuna de ce au fost respinse contestatiile AMN si PL: „Reprezentantul AMN nu contesta norma din codul electoral, e vorba de art. 87. Mai mult decat atat, ei contesta numai modalitatea de calculare a distribuirii mandatelor si nu toata modalitatea, dar pana la cifra 99. Mai departe acolo doua, cu zecimi, cu careva resturi. Deci, CC examineaza legalitatea in cazul dat a alegerilor si nu constitutionalitatea art. 87. Daca nu-l contesta mai departe, ramane ca viitorul Parlament, sau deja parlamentul constituit, sa introduca acele modificari in art. 87, poate si in alte articole pe care le va gasi de cuviinta”.

Dumitru Pulbere a mai spus ca sesizarea PPCD pentru renumararea voturilor fost respinsa, deoarece nu au fost aduse suficiente probe convingatoare, iar in cazul unor incalcari enuntate de aceasta formatiune, s-au intocmit in conformitate cu legislatia procese verbale.

Reprezentantul PPCD la CEC, Radu Busila ne-a declarat ca existau suficiente motive pentru a renumara voturile, reiterand pozitia formatiunii din care face parte, potrivit careia peste 4 mii de buletine de vot nu au fost intoarse CEC-ului: „Desigur ca nu suntem multumiti, dar suntem nevoiti sa respectam aceasta decizie. Ei au motivat, desigur, ca aceste procese verbale au fost notate, protocolate. Insa acest fapt ca ele au ajuns in sectiile de vot in plus sau in minus deja este o incalcare”.

Decizia CC privind validarea alegerilor a satisfacut insa toate formatiunile care au acces in Parlament. Dupa validare, potrivit legii, guvernul trebuie sa-si dea demisia printr-o hotarare de guvern, iar seful statului are timp la dispozitie pana la 29 august pentru a emite decretul prin care va fi convocata prima sedinta a Parlamentului nou ales.
XS
SM
MD
LG