Linkuri accesibilitate

"Un act firesc de justiţie politică, un pas spre normalitate"


Asociaţia „Parlamentul-90” salută victoria partidelor liberal-democratice în alegeri

Asociaţia „Parlamentul-90” califică victoria partidelor liberal-democratice în alegerile parlamentare anticipate ca pe un act firesc de justiţie politică şi un element al procesului de revenire la normalitate.

Desovietizarea, decomunizarea şi democratizarea Republicii Moldova, începute în anul 1990, au fost întrerupte prin revenirea la putere a forţelor revanşarde comuniste care au lichidat statul de drept, au uzurpat puterea şi au instaurat un regim dictatorial.
Timp de 8 ani au fost distruse metodic valorile europene şi naţionale, iar societatea a fost divizată de o manieră bolşevică în patrioţi şi trădători, statalişti şi unionişti. Încălcarea principiilor separaţiei puterilor, nerespectarea dreptului omului, politizarea şcolii şi ştiinţei, aservirea presei au fost caracteristicile de bază ale guvernării comuniste. Economia ţării a fost pusă în serviciul clanului Voronin, mii de oameni de afaceri fiind în cel mai abuziv mod deposedaţi de proprietăţi. Sute de mii de cetăţeni s-au văzut nevoiţi să părăsească ţara în căutarea unui loc de muncă.

Victoria forţelor necomuniste, în pofida anumitor incertitudini, creează premise reale pentru relansarea proceselor democratice. Urmează ca toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană să tragă concluziile de rigoare din greşelile din trecut şi să demonstreze responsabilitate şi profesionalism în edificarea Statului de drept - Republica Moldova.

În acest context Asociaţia ”Parlamentul-90” face apel catre partidele parlamentare democratice cu privire la importanţa marcării celor 20 de ani de la prima Mare Adunare Naţională şi de la adoptarea legislaţiei lingvistice. Zilele de 29 şi 31 august 1989 au constituit un punct de cotitură în istoria noastră modernă şi au pregătit în cel mai direct mod actul istoric de declarare a independenţei Republicii Moldova la 27 august 1991.

Partidul Comuniştilor a neglijat şi a profanat intenţionat sărbătorile naţionale, substituindu-le cu surogate gen sărbătoarea vinului sau comemorarea puciului din 7 noiembrie 1917. E datoria noastră să reabilităm zilele de 27 şi 31 august la nivel de stat şi să imprimăm acestor date istorice semnificaţia revenirii noastre la democraţie şi la procesul firesc de autentică integrare europeană.

Asociaţia „Parlamentul-90” va organiza pe data de 27 august 2009 în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare un miting consacrat Zilei Independenţei şi împlinirii a 20 de ani de la prima Mare Adunare Naţională şi adoptarea legislaţiei lingvistice.

Chemăm partidele democratice, reprezentanţii societăţii civile, deputaţii din Parlamentele care au votat statutul limbii române şi Independenţa Republicii Moldova să participe activ la această acţiune, astfel exprimîndu-ne sentimentul de solidaritate cu clasa politică care începe procesul important de demontare a regimului comunist în Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG