Linkuri accesibilitate

Replica preşedintelui Iuşcenco la misiva imperială a lui Medvedev


Preşedintele Victor Iuşcenco
Preşedintele Victor Iuşcenco

"Sunt dezamăgit de tonul neprietenos al scrisorii de la Kremlin"

Preşedintele Ucrainei Victor Iuşcenco i-a răspuns omologului său rus Dimitri Medvedev tot printr-o scrisoare deschisă în care respinge acuzaţia că ar promova o politică anti-rusească. „Cinstit să fiu – continuă Iuşcenco – am fost foarte dezamăgit de tonul neprietenesc al scrisorii lui Medvedev".

Marţi, preşedintele rus i-a adresat o scrisoare deschisă în care îşi exprimă speranţa că relaţii bilaterale vor fi mai bune după ce la Kiev va avea loc o schimbare de putere. În ianuarie 2010, în Ucraina sunt programate alegeri prezidenţiale, iar preşedintele Iuşenco nu este singurul care să citească în misiva de al Kremlin şi o încercare nevoalată a Rusiei de a influenţa procesul preelectoral.

Eurodeputatul polonez Marek Siwiec spune şi el că declaratia lui Medvedev este începutul unei noi implicări a Rusiei în campania electorala din Ucraina şi că stilul imperial al scrisorii lui Medvedev este bine cunoscut în Europa. Un stil remarcat miercuri şi de unul din consilierii preşedinteleui ucrainean, care deplângea faptul că Medvedev, deşi tânăr, nu s-a debarasat de vechile reflexe imperiale.

„Nu neg că în relaţiile dintre ţările noastre sunt probleme serioase” – continuă preşedintele ucrainean in replica adresata astăzi Kremlinului – „dar sunt surprins de faptul că preşedintele rus nu crede că şi Rusia ar avea o parte de vină pentru această evoluţie”. Marţi, preşedintele Medvedev a precizat că Rusia nu va trimite un nou ambasador la Kiev, atîta timp cât Iuşcenco „ignoră principiile prieteniei şi parteneriatului cu Rusia”.

Administraţia americană a reacţionat încă de ieri noapte, înainte de replica preşedintelui Iuşenco. Pe un ton împăciuitor dar ferm. Adjunctul secretarului de stat pentru afaceri publice, Philip Crowley a îndemnat cele două ţări la o relaţie constructivă. Dar a ţinut să precizeze: „Ucraina are dreptul la propriile opţiuni şi suntem de părere că este dreptul ei să adere la NATO dacă asta îşi doreşte. Şi evident, sprijinim acest drept [de a alege liber]".
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG