Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă face bilanţul activităţii sale de 2 ani în fruntea primăriei


Primarul Chişinăului aminteşte stavilele puse în calea municipalităţii de guvernarea comunistă

Primarul capitalei s-a aratat constient de faptul ca municipiul Chisinau, la fel ca intreaga republica, ar putea traversa o perioada dificila, daca pana la inceputul anului viitor, la putere va ramane actualul guvern, lucru posibil in cazul in care Parlamentul nu va reusi in toamna sa aleaga seful statului. Chirtoaca spune ca un guvern interimar nu va avea putere de decizie in lipsa unui legislativ constituit.

In conditii de criza economica primarul propune diminuarea efectelor recesiunii aplicind metode pe care le practica deja statele cu o economie dezvoltata.
Dorin Chirtoaca: „In primul rand economisirea banului public, nepermiterea gestionarii incorecte a acestuia, asigurarea stabilitatii sociale, sferei sociale cu compensatii pentru a putea mentine echilibrul social, atragerea de investitii, directionarea catre cele mai prioritare domenii dupa cum a facut pana in prezent ramura educatiei, sanatatii, suburbiile si respectiv mentinerea acestei situatii pana la reusita atractiei de flux financiar sub forma de granturi, credite, proiecte. Cooperarea primariei cu institutiile UE pentru a asigura accesul APL la fondurile europene, fonduri necesare pentru dezvoltare, constructia de apeduct, canalizari, drumuri, tot ce inseamna proiecte de infrastructura.”

Dorin Chirtoaca noteaza ca o stavila suplimentara in calea activitatii normale a primariei au incercat sa ridice unele fractiuni din CMC. Chirtoaca: „In ciuda situatiei financiare dificile a unei crize de fapt provocata inca din 2007 din motive politice de catre deja fosta guvernare comunista, prin care municipiul Chisinau a ratat venituri de circa 1,6 miliarde de lei. 1 miliard nu a fost primit in 2008 si circa 6 milioane de lei in 2009 ca urmare a modificarilor abuzive ale legislatiei, a discriminarii finantarii APL, nu numai Chisinaul dar si din toata republica pe criterii politice.”

In replica consilierul municipal Eduard Musuc, aderat de curind la PCRM, spune ca administratia capitalei a ratat resurse financiare importante din varii motive, nu neaparat politice. Eduard Musuc: „Eu cred ca cel mai bun exemplu este neorganizarea si blocarea inclusiv personal de catre dl. Chirtoaca a licitatiilor funciare. Pana acum nu s-a facut in doi ani de zile nici o licitatie funciara, lucru care sunt sigur ca ne-ar fi adus sute de milioane de lei aditional in bugetul municipal si care nu depinde de administratia publica centrala, nici de altcineva. La noi intr-adevar centrul economic este capitala RM, dar asta nu inseamna ca tot ce se acumuleaza in municipiul Chisinau trebuie folosit doar pentru Chisinau. Atunci punem pe branci toata republica. „

Eduard Musuc confirma insa ideea primarului Chirtoaca despre manevrele politice ale partidelor care au zadarnicit multe prioritati administrative ale municipalitatii.

L-am intrebat pe analistul politic Arcadie Barbarosie ce crede despre impactul luptelor politice la nivelul capitalei.
Arcadie Barbarosie: „Situatia e specifica unor state aflate in tranzitie, unde nu exista reforme in justitie etc.” Arcadie Barbarosie spune ca in cazul in care vom avea in viitorul apropiat un guvern format din mai multe partide, lucrurile ar putea sa se schimbe in bine, pentru ca institutiile statului nu vor mai putea fi monopolizate. Asta ar insemna in opinia comentatorului ca si dusmaniile de ordin politic ar putea inceta in favoarea activitatilor de baza.
Previous Next

XS
SM
MD
LG