Linkuri accesibilitate

O sticlă de apă este mai scumpă decît o sticlă de lapte


La Draganesti
La Draganesti

La Drăgănești, Sîngerei: Producaţia noastră nu este preţuită. Noi muncim dar ne alegem doar cu băligarul

Criza economică se face simţită tot mai acut şi aproape în orice domeniu din Moldova. La ţară, oamenii, şi aşa cu venituri modeste, spun că nu mai ştiu încotro s-o apuce din cauza fenomenului. Îşi vînd produsele aproape pe gratis şi se gîndesc ce vor face la iarnă. Producătorii de lapte nu au de ales nici ei. Punctele de colectare au coborît preţurile, lucru ce-i nemulţumeşte pe proprietarii de bovine de la Drăgăneşti, Sîngerei. Colega noastră, Valeria Viţu a fost într-acolo. A ajuns tocmai cînd cireada se-ntorcea în sat.

Elizaveta Robu
De mai bine de 30 de ani, Elizaveta Robu ţine vite pe lângă casă. Altă dată avea cîte două-trei. Acum însă are numai una pentru că, spune femeia, nu mai are nici putere dar şi nici bani pentru a le întreţine. Am găsit-o pe pragul din faţa casei, în timp ce dezghioca porumb. „De ce in sat ar trebui sa fie litrul doar un leu când poate să ajungă până la 3. Oricum îl ducem, chiar dacă e puţin. Numai munca. Ne chinuim în zădar şi lucrăm. Aşa ne-am obişnuit şi ţinem vaci. Cu puţin, mult, ce să facem. Măcar câteva ruble şi tot e înainte”.

Constantin Vladimir se plânge că rămîne doar cu munca pentru că preţul laptelui a scăzut mult. Am vorbit cu el chiar în ocolul în care mulgea vacă. „În fiecare seara cam câte 9-10 litri de lapte şi îl ducem la punctul de colectare. Am impresia că ne frăieresc. O sticlă de apă este mai scumpă decât o sticlă de lapte. Dar în Chişinău sau Bălţi sticla de un litru şi jumătate de lapte este de 11 lei. Producaţia noastră nu este preţuită. Noi muncim dar ne alegem doar cu băligarul”.
Constantin Vladimir


Preţul unui litru de lapte diferă în funcţie de grăsimea lui şi cantitatea adusă la punctul de colectare. Sătenii spun că dacă acum doi ani un ţăran putea câştiga lunar doar din producţia de lapte aproape doua mii de lei, acum cu greu ajung la o mie. Un litru de lapte costă 1 leu şi 80 de bani, în timp ce la Chişinău 7- 8 lei.

Locuitorii de la Drăgăneşti pot fi siguri pe timp de criză cel puţin de un lucru - vitele nu mai pot fi furate şi vândute. Fiecare bovină are număr şi paşaport. „Au paşapoarte ca şi oamenii. Când mergem şi ducem laptele la punctul de colectare, avem nevoie de acest paşaport. Se furau înainte, aveam probleme. Vacă mare de 400 de kilograme şi ea dispărea. Şi du-te şi o caută şi nu o mai găseau. Nu avem probleme atunci când vindem carnea. Şi dacă este la evidenţă, deja e mai simplu. Şi într-o anumită măsură, a câştigat populaţia”.

Responsabili de la Ministerul Agriculturii susţin că noua cerinţă vine din partea Uniunii Europene şi deja dă rezultate. În paşaportul bovinelor e scrisă vîrsta, localitatea şi numărul, astfel încît face aproape imposibil furtul lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG