Linkuri accesibilitate

Vizele pentru cetățenii români au prejudiciat grav climatul relațiilor bilaterale


Adrian Lupușor
Adrian Lupușor

Interviu cu Adrian Lupușor (Expert-Group)

Elena Cioina: D-le Lupusor, s-a facut un calcul sumar macar al pierderilor economice ce au fost inregistrate in urma impunerii regimului de vize cetatenilor romani?

Adrian Lupusor: Este greu de facut un calcul agregat al tuturor costurilor aferente acestei masuri. Cert este ca Romania constituie partenerul strategic in relatiile economice bilaterale dintre aceste doua state si aplicarea unei asemenea masuri a prejudiciat grav climatul de afaceri si relatiile economice bilaterale. Cert este ca pe langa intreprinderile care au avut de suferit sistandu-si activitatea in urma acestei masuri, au avut de suferit si o serie de administratii publice locale. Aici ma refer la raionele aflate in proximitatea frontierei cu statul roman, in special raionul Ungheni, Cahul, Leova, care au putut benefecia de o serie de proiecte transfrontaliere in cadrul programului de vecinatate Romania-Moldova-Ucraina. Respectiv, in urma introducerii acestei hotarari, au fost sistate aceste proiecte si, respectiv, finantarea acestora pentru proiectele infrastructurale locale.

Valeriu Cater: D-le Lupusor, dar care firme au fost mai puternic afectate, cele din Romania sau cele din Moldova si ce domenii de activitate antreprenoriala au fost mai puternic lovite de impunerea vizelor?

Adrian Lupusor: Cu siguranta au fost mai puternic lovite companiile din Republica Moldova. Republica Moldova in general este cel mai mare pierdant in urma acestei hotarari, luand in consideratie ca tara noastra este recipient net de investitii straine si in special din Romania. Deci, noi in primul rand, in prezent, in conditiile actualei crize economice avem mai mult ca oricand nevoie de majorarea influxului de investitii straine si in special din partea vecinilor nostri si partenerilor nostri strategici, printre care se numara si Romania.

Valeriu Cater: Adica am procedat exact invers decat ar fi trebuit.

Adrian Lupusor: Da, cu siguranta.

Valeriu Cater: Dar de cat timp ar fi nevoie dupa anularea regimului de vize pentru ca schimburile comerciale si economice dintre Romania si Moldova sa revina la nivelul inregistrat pana la data adoptarii acestei decizii?

Adrian Lupusor: In primul rand, anularea acestei decizii poate fi facut exact intr-o zi. In aceeasi durata de timp in care a fost si aplicata aceasta masura. Si, respectiv, ar trebui sa fie una din prioritatile primordiale ale noii guvernari. Recuperarea pierderilor inregistrate va dura cu siguranta mai mult. Nu va pot spune exact cat va dura, dar cu siguranta e vorba de pana la jumatate de an.

Elena Cioina: Dar exista in general vreo sansa pentru cei care au suferit pierderi foarte mari sau au fost nevoiti sa-si inchida afacerile sa-si recupereze aceste pierderi?

Adrian Lupusor: Cu siguranta exista. Marea majoritate a intreprinderilor si-au suspendat activitatea, adica nu si-au sistat-o definitiv, sunt in asteptarea noilor evolutii pe arena politica din tara, care va afecta si situatia economica.

Valeriu Cater: De altfel, d-le Lupusor, despre noua guvernare si promisiunile ei, n-ar putea semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera accelera procesul de refacere a relatiilor economice dintre Romania si Republica Moldova dupa eliminarea regimului de vize?

Adrian Lupusor: Da, fireste va accelera substantial si in special pentru agentii economici aflati in apropierea frontierei cu statul vecin. Exact asa cum a fost si pana in 2007, pana la introducerea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova cand o serie de agenti economici aflati in asemenea raione precum Ungheni, Cahul sau Leova chiar si-au intensificat destul de esential schimburile comerciale transfrontaliere cu partenerii lor din Romania, fapt ce a dus la cresterea schimburilor comerciale si revigorarea sectorului real. Deci este o situatie avantajoasa pentru ambii actori, atat din Republica Moldova, cat si din Romania.
Previous Next

XS
SM
MD
LG