Linkuri accesibilitate

Tensiunile ruso-ucrainene din perspectiva noii coaliţii de la Chişinău


Dmitry Medvedev şi Viktor Yushchenko
Dmitry Medvedev şi Viktor Yushchenko

Cum percep liderii AIE schimbul dur de replici dintre Moscova şi Kiev ?

Vasile Botnaru: Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra, considera ca tinta a ceea ce el numeste “presiuni preelectorale exercitate de presedintele rus” este exclusiv administratia de la Kiev. Prin urmare, viitoare guvernare de la Chisinau nu ar trebui sa isi faca griji, daca va sti sa puna in aplicare o politica externa de buna seama echilibrata.

Serafim Urechean (AMN)
Serafim Urechean: “Moldova este mult prea mica si mai putin influenta, deoarece relatiile Ucraina-Rusia, mai ales in ultimii ani, au mers spre o tensionare. Sper ca totusi se va gasi un numitor comun. Principalul este ca intre aceste doua forte mari si in caz de tensionare a situatiei sa nu aiba de suferit Republica Moldova. Cred ca noua guvernare va gasi o cale de depasire a acestei situatii”.

Deputatul PL Corina Fusu este de parere ca viitorul guvern de la Chisinau, care isi va propune sa stabileasca relatii bune pe toate azimuturile, va trebui sa se ghideze cu prioritate de principiile politiii de vecinatate a Uniunii Europene, astfel incit sa poata accesa fonduri puse la dispozitie pentru proiecte de colaborare cu cei doi vecini Romania si Ucraina.

Corina Fusu (PL)
Corina Fusu: “Sintem absolut constienti de faptul ca in politica externa avem de promovat un parteneriat cu adevarat strategic luind in vedere faptul ca avem si multe pagini comune atit cu Romania, cit si cu Federatia Rusa. Avem conflictul transnistrean care trebuie rezolvat la o masa de negocieri la care sa participe si marile puteri din lume. Vrem relatii corecte si bune cu Federatia Rusa bazate pe respect reciproc si luarea in considerare a intereselor ambelor parti”.

Fostul ministru adjunct de Externe Iurie Leanca, deputat PLDM, considera ca cel mai recent demers, pe care Kremlinul l-a adresat lui Victor Iuscenco, nu creaza neaparat un cimp magnetic in care ar trebui sa se lase atras noul guvern de la Chisinau.

Iurie Leanca (PLDM)
Iurie Leanca: “Eu cred ca acest fel de intrebare - “Apropierea noastra de Bucuresti sau de Kiev sau de Uniunea Europeana ar putea oare sa deranjeze sau nu Moscova?” - deseori constituie o problema falsa. Fiecare tara trebuie sa isi stabilesca niste obiective de politica externa si aceste obiective trebuie sa derive din interesul national al tarii respective. Interesul nostru national ne dicteaza in primul rind sa cream un confort daca vreti pentru cetatenii Republicii Moldova. Sa le cream sansa de a se deplasa liber, nestigherit - si pentru cetateni, si pentru bunuri si pentru capitaluri - in spatii geografice cit mai extinse si astazi vorbim despre spatiul european. Pentru asta Republica Moldova trebuie sa fie ancorata intr-un sistem de repere de securitate, de stabilitate, de prosperitate. Si asta este Uniunea Europeana. Noi trebuie sa decidem pentru noi, dar bineinteles sa explicam si celorlalti parteneri ai nostri ca asta nicidecum nu vine in dezavantajul sau in detrimentul cuiva. Deci nu imi dau seama de ce relatia noastra cu Kievul ar trebui sa deranjeze pe altcineva. In mod firesc, toate tarile din regiunea noastra care plateste tribut proceselor de dezintegrare care s-au intamplat masiv dupa 1991 incoace, este firesc sa fie interesate sa existe relatii cit mai bune intre noi si Moscova, intre noi si Kiev, intre Ucraina si Moscova. Deoarece atunci cind exista un climat de incredere, de buna vecinatate, de cistigat au toti. Noi avem doar doi vecini – Romania si Ucraina si este un imperativ pentru Chisinau sa avem o relatie excelenta cu ambii vecini”.

Andrei Popov (PD)
Andrei Popov, care este pe lista de viitori parlamentari ai Partidului Democrat, crede ca respectarea interesului national al Republicii Moldova este axa cea mai buna pentru politica externa a viitorului guvern, astfel incit sa se evite antrenarea in dispute de ocazie intre mari jucatori internationali.

Andrei Popov: “ Politica externa pe care o va promova guvernarea urmatoare va trebui sa fie foarte echilibrata si subordonata unei tinte duble – mobilizarea unei sustineri externe, inclusiv financiare, cit mai mari pentru a depasi cit mai repede consecintele crizei si a relansa situatia economica, si doi: pentru a crea niste conditii propice ca in tara sa existe stabilitate. Pentru aceasta trebuie sa evitam orice confruntari pe subiecte conflictuale, sa nu le accentuam gratuit. Si cred ca pentru o asemenea politica exista si expertiza si experienta necesara, precum si vointa politica la participantii la viitoarea Coalitie pentru integrarea europeana”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG