Linkuri accesibilitate

Conflictul dintre conducerile de la Moscova şi Kiev


Dmitry Medvedev pe video-blogul prezidențial rus
Dmitry Medvedev pe video-blogul prezidențial rus

Medvedev: “Am decis să amîn trimiterea unui nou ambasador la Kiev”

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedeev a lansat ieri un atac verbal extrem de violent impotriva Ucrainei, acuzindu-i pe liderii de la Kiev de politici anti rusesti. Medvedeev a spus că Ucarian pune în pericol furnizarea de gaze naturale către Europa si, in consecinta, Moscova mai amînă trimiterea unui ambasador in Ucraina. Atacul, sub forma unei scrisori catre presedintele ucrainina Viktor Yuschenko, a fost difuzat si pe internet .

Preşedintele Rusiei, pe video blogul său l-a acuzat pe omologul său de la Kiev că a făcut tot ce putut pentru a dăuna relatiei dintre Moscova si Kiev, că are o politică anti rusească, că prin politica sa de apropiere de NATO se amestecă în operaţiunile militare ale flotei rusesti de la Marea Neagră, ca a ajutat Georgia anul trecut în timpul razboiului ruso-georgian si că face tot ce poate pentru ca sa dezlipească biserica ortodoxa ucrainiana de patriarhia de la Moscova. Si, peste toate aceste rele, Medvedeev a amintit si de faptul ca preşedintele Yushcenko face eforturi si să demonstreze lumii că marea foamete din 1932 -1933 ar fi fost un genocid pus la cale de Stalin.

Asadar, un lung şir de acuzatii rostite pe video-blogul său de un preşedinte rus, îmbrăcat în cămaşă şi haina neagră, un stil vestimentar preferat de lumea interlopa rusească.

“Confruntat cu aceasta atitudine anti-ruseasca din partea liderilor ucrainieni, am decis să amîn trimiterea unui nou ambasador la Kiev” a anunţat Dmitry Medvedev în scrisoarea sa. Relatiile ruso-ucrainiene vor fi reluate pe o bază fundamental diferită, a unui parteneriat strategic, numai atunci cînd la Kiev se va afla o altă conducere”.

Pina acum liderii de la Kiev nu au răspuns acestui atac neobisnuit – şi ca stil şi ca mesaj, iar ministrul de externe în exercitiu de la Kiev, Vlodimir Handohi a declarat colegilor nostri de la serviciul ucrainian că scrisoarea a fost înmînată preşedintelui Yuschenko şi că se aşteaptă o reacţie de la destinarul epistolei.

In Ucraina urmează să aibe loc alegeri prezidentiale peste 5 luni şi se aşteaptă ca presedintele Victor Yuschenko să candideze pentru un nou mandat. Rusia a sprijinit fervent în alegerile prezidentiale din 2004 candidatura lui Viktor Yanukovici, oponentul actualului preşedinte.

Lidia Shevţova de la Centrul Carnegie din Moscova a declarat, citata de cotidianul britanic Financial Times că mesajul Kremlinului ar fi unul limpede adresat viitorilor lideri de la Kiev – „Nu intraţi in NATO si acceptati regulile noastre energetice”; un mesaj–avertisment adresat de altfel nu numai Kievului, dar si Occidentului, in general. Consilierul preşedintelui Yuschcenko, Vadim Karasiov vede în acest mesaj un veto al Rusiei fata de politica externa a Ucrainei si o noua incercare de a se implica in viata politica a Kievului şi de a-şi impune sfera de influenţă în ceea ce Moscova numeşte “vecinătatea sa apropiată”.





XS
SM
MD
LG